Tovább zuhan az export

Négy százalékot meghaladóan csökkent az export és az import volumene novemberben. Mindez megerősíti azokat a várakozásokat, amelyek a GDP jelentősebb visszaesésével számolnak az elmúlt év utolsó negyedévére.

Novemberben a kivitel volumene 4,3, a behozatalé 4,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. Az év tizenegyedik hónapjában a legnagyobb visszaesés – a magas bázis miatt – a gépek és szállítóeszközök csoportjában volt. A tavalyi év első tizenegy hónapjában a kivitel volumene 1,5, a behozatalé 0,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet.

A 2012. január–novemberi kivitel értéke 21 635 milliárd forint (74,6 milliárd euró), a behozatalé 19 688 milliárd forint (67,9 milliárd euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1947 milliárd forintot (6,7 milliárd eurót) tett ki, 59 milliárd forinttal többet, azonban az árfolyamváltozás miatt euróban mérve 23 millióval kevesebbet, mint 2011 azonos időszakában.

Tavaly november végéig a termékforgalom forintban mért árszínvonala az exportban 3,8, az importban 5,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a cserearány 1,3 százalékkal romlott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.