Tovább tart a válság a magyar ingatlanpiacon

Az ingatlanfejlesztések terén mindig kockázatos piacnak számít a magyar, s bár már vannak jelek a befektetői érdeklődés élénkülésére, ehhez hazai és európai szinten is stabil gazdasági háttérre lenne szükség.

Nem várható jelentős változás az ingatlanpiacon 2012-ben: a bérbeadók továbbra is jelentős kedvezményekkel csalogatják az ügyfeleket, a fejlesztések megtorpanása és a magas üresedési ráta továbbra is jellemzi a piacot.

– A 2011-es év nem okozott nagy meglepetéseket, az ingatlanpiaci szereplők alkalmazkodtak a 2009-ben bekövetkezett változásokhoz, és megtanultak együtt élni az új körülményekkel. A bérleti piacokat a fejlesztési tevékenység megtorpanása és a magas üresedési ráta jellemezte.

Az iroda- és ipari piacon idén is magas bérbeadási volument regisztráltunk, viszont a számok mögé tekintve láthatjuk, hogy a nettó abszorpció nagyon alacsony szinten van, és a bérbeadások nagy részét bérletiszerződés-hosszabbítások és piacon belüli költözések tették ki. A magas üres területi arány ellenére elenyésző azon épületek száma, ahol nagy egybefüggő területet lehet bérelni – mondja Czifra Balázs, a DTZ magyarországi ügyvezető igazgatója.

Tovább nőhet a build-to-suit fejlesztések száma, és ez lesz a meghatározó trend az elkövetkező években – mondja a szakember, aki a bérleti díjak tekintetében nem számít meghatározó változásra. A tulajdonosok rugalmassága és bérlőcsalogató, valamint -megtartó kedvezményeik továbbra is jellemzőek lesznek a piacon.

– Az ingatlanbefektetési volumen növekedett a 2010-es évhez képest, de még mindig a kockázatos piacok közé tartozunk. Bár érezhető a befektetői érdeklődés élénkülése, a pozitív változáshoz mind hazai, mind európai szinten stabilabb gazdaságra, illetve a vevők és az eladók közötti árazási elképzelések közelítésére lenne szükség – véli Czifra Balázs.

– Az elhúzódó pénzügyi válság tovább rontotta Magyarország helyzetét a befektetők szemében. A bizonytalan gazdasági kilátások miatt a legtöbb intézményi befektető látóköréből kikerült az ország – teszi hozzá Lindwurm György, a vállalat ingatlanbefektetési vezetője.

2011-ben a befektetők által elköltött pénz túllépte az 500 millió eurót, amely magába foglalja többek között azt a tranzakciót, melynek keretében a CA Immo megvásárolta a magyarországi Europolis portfóliót, valamint gazdát cserélt az Árkád Budapest, a Four Seasons Hotel és a TriGranit irodaportfólió is. Utóbbi tranzakció értéke 150 millió euró volt, azaz a teljes befektetési volument közel 50%-kal növelte.

A magyar piac legnagyobb hiányossága, hogy kevés a piacon lévő központi fekvésű „prime” ingatlan és az ezek iránt leginkább érdeklődő intézményi befektető. Az eladói és vevői árelképzelések még mindig nincsenek összhangban: sok olyan érdeklődő is megjelent a piacon, akik 8 százalék feletti hozamelvárással vennének ingatlant, ugyanakkor kevesen vannak azon eladók, akik ilyen alacsony áron hajlandóak lennének el is adni.

Ráadásul a kormány bankszektort érintő döntései miatt a pénzügyi intézetek még óvatosabbak lettek a hitelkihelyezésben, ezáltal az év utolsó harmadában még nehezebb volt finanszírozást találni.

Lindwurm György szerint 2012-ben kiegyensúlyozottabb lesz a befektetési piac, a lengyel és cseh piacok drágulása miatt a befektetők vélhetően Magyarország felé fordulnak. Ugyanakkor egy hosszú távon megnyugtató és kiszámítható gazdaságpolitika, stabilabb európai és magyarországi gazdasági kilátások elengedhetetlenek a növekedéshez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.