Tovább tart a kereskedelem mélyrepülése

Nem tankol és nem vásárol már feleslegesen élelmiszert a magyar. Februárban is folytatódott a kiskereskedelem visszaesése.

Februárban 1,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző év hasonló időszakához képest - derül ki a KSH előzetes adataiból. Úgy tűnik, az idén sem tudnak talpra állni a boltok, a visszaesés folyamatos, most már egy éve minden egyes hónapban rendre kisebb a forgalom. 

Februárban a legnagyobb mértékben - 4 százalékkal - az üzemanyagok forgalma esett vissza az előző évihez képest. Jelentős az élelmiszer-kereskedelem zuhanása, most 2,6 százalékos - ám felfelé húzza az indexet a nem-élelmiszer kereskedelem, amely viszont csak 0,3 százalékkal esett az előzetes adatok szerint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az adatokból  azt a következtetést vonja le, hogy a tavalyi év második felétől látható kedvezőtlen tendencia enyhülni látszik. Szerintük ugyanis a kiskereskedelem aggregált szintjének változásában elsősorban a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelemi üzletek forgalma játszott szerepet, amely a korábbi hónapoknál kedvezőbb irányba mozdult el - a december 2,7, a januári 2,8 százalék után ugyanis februárban valóban kisebb a debruári 2,6 százalékos zuhanás.

Az NGM szerint a gyorsbecslés alapján elmondható, hogy a kiskereskedelmi eladások alakulásán már érzékelhető a fogyasztói hangulat javuló tendenciája, amelyet megerősít a GfK fogyasztói bizalmi index kedvező irányú elmozdulása is.

A részletes számokat a hónap végén teszi közzé a KSH. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.