Orbánék adócsomagjával tovább szakad a társadalom

Ízig-vérig megszorításokat - adóemeléseket, leépítéseket - tartalmaz a kormány 2012-es költségvetése, bár Matolcsy György szerint erről szó sincs. A jómódúak még jobban, a kevesebb jövedelemből élők még rosszabbul járnak, mint idén.

- Magam sem ismerek olyan írásbeli megállapodást, ami uniószerte előírná, hogy 25 százaléknál nem lehet magasabb az áfa felső kulcsa, lehet, hogy informálisan létezik valamilyen egyezség, de írásban foglalva én még nem találkoztam vele - mondta a Népszabadságnak Földes Balázs, a KPMG adószakértője Matolcsy György mai bejelentésére reagálva. Az uniós elvárás az, hogy 15 százaléknál ne legyen alacsonyabb az általános áfakulcs, e mellett még két kedvezményes kulcsot lehet alkalmazni.

Matolcsy György és Giró-Szász András magyarázza az intézkedéseket

A nemzetgazdasági miniszter ma délután jelentette be, hogy 25-ről 27 százalékra emelik jövőre a felső áfakulcsot. Ennek fogyasztást mérséklő hatásával számol a kormány, mindössze 0,2 százalékos fogyasztásbővüléssel kalkulálnak 2012-ben. Vagyis - tesszük már mi hozzá - a belső fogyasztásra alapozott gazdasági növekedési modell jövőre sem tud megvalósulni. Ennek beismerése a kormány részéről, hogy a költségvetés készítése során 1,5 százalékos GDP-bővülést vesznek figyelembe.

Alig több mint egy hónapja még 3 százalék fölötti növekedést terveztek 2012-re, majd szeptember elején már azzal álltak a nyilvánosság elé, hogy 2 százaléknál nagyobb bővülés nem érhető el. Innen léptek most vissza 1,5 százalékra. Nem kizárt, hogy ez is felülbecsült lesz.

Bár a legfrissebb elemzői konszenzusok 1,5 százalék körüli növekedést jeleznek 2012-re, de figyelmeztető jel, hogy megjelent az első előrejelzés, ami szerint recesszió lesz jövőre. A Raiffeisen 1 százalékos visszaesést vár.

A cég vezető elemzője, Török Zoltán a Népszabadságnak elmondta, a ma bejelentett intézkedések valószínűleg nem lesznek elegendőek a költségvetési lyuk betömésére. A kormány összesen 750 milliárd forint kiigazítást tervez, ebből a bevételi oldalon 450 milliárd, a kiadásin 300 milliárd az intézkedések hatása. Török Zoltán úgy látja, nagyjából ezer milliárdos csomagra lenne szükség. Felhívta a figyelmet, hogy a 300 milliárd forintos kiadási megtakarítás alatta marad a Széll Kálmán tervben ígért 550 milliárdnak. Valamint úgy látja, hogy miközben egyes adóemelések meghozhatják a várt eredményt, máshol nem a legjobb megoldást választotta a kormány. Makroszemmel vizsgálva ilyen az szja, ahol szerinte nem lett volna szabad most átállni a teljesen letisztult egykulcsos adóra, mert túl sok bevételt enged ki így a kormány.

Munkavállalói szemmel viszont az is sok lehet, amire a kormány készül. A bejelentett intézkedések alapján tovább fog szélesedni a szakadék a jómódúak és a szegényebben között - állították többen is lapunknak. A kormány azt tervezi, hogy kivezeti a félszuperbruttót és az adójóváírást az szja-rendszerből.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter úgy látja, ez egyértelműen azoknak kedvez, akik a felsőbb jövedelemkategóriákba tartoznak, alul nettó jövedelemveszteséggel kell számolni. Ezt a véleményt osztják az MSZOSZ szakértői is.

Más szakértők szerint ha hozzávesszük, hogy az áfa - ahogy populárisan nevezik, a szegények adója - emelkedik, valamint a munkavállalók járulékát is növelik 1 százalékkal, akkor a középosztály alsó feléig bezárólag a kilátások rosszak, az életszínvonal romlani fog, hacsak más intézkedéseket nem tervez a kormány.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a kormány a vállalkozók járulékalapját a minimbálbér másfészeresében határozná meg. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a minimálbéren bejelentettek jelentős hányada vállalkozóként veszi fel - sokszor kényszerűségből - az e fölötti jövedelmet. Vagyis a járulékalap emelése őket is sújtani fogja. Egyébként az ötlet nem újkeletű, még a szocialista kormányzás alatt vezették be a dupla járulékalapot a vállalkozóknál - igaz, ott, ha valaki bizonyítani tudta, hogy nem képes ezt kigazdálkodni, akkor nem kellett alkalmaznia a jogszabályt.

Elemzők úgy gondolják, ebben a helyzetben a kormánynak nem maradt más lehetősége, mint a bevételek emelése. - Más kormány sem tudott volna mást tenni - állítják.

Matolcsy György szerint a csomag nem megszorításra épül, arra alkalmas, hogy elkerüljük vele a recessziót, az eltitkolt jövedelmek megadóztatásával. Nyilván ennek jegyében tervezik emelni 40 százalékkal a cégautóadót, valamint készülnek bevezetni a baleseti adót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.