Tovább rémisztik a bankvezéreket

Ugyan az érintett hitelintézetek mindegyike kijelentette már, hogy nem kérnek a megmentésükre hivatott csomagból, a költségvetési bizottság még jobban elriasztaná a bankvezéreket. Nem csak az irányítást vennék ki a kezükből, de a pénzüket is megfaragnák.

Tovább szigorítaná a költségvetési bizottság a bankmentő csomagot. Az indítvány szerint a megsegítendő hitelintézetben az állam voltaképp vezetői jogosítványokat kérne a tőkejuttatásért cserébe - többek között ezért mondták azt, a kiszemelt nagybankok, hogy nem kívánják majd igénybe venni a lehetőséget.

A kormányzati vélemények szerint a csomag célpontjának leginkább kiszemlt OTP vezérigazgató helyettese, Urbán László azt mondta korábban: nem kívánnak olyan látszatot kelteni, mintha a hitelintézet egy rosszul menedzselt, a csőd szélén álló bank lenne, mert erről szó sincs. Érvelése szerint a csomag angolszász mintára készült, ahol több ilyen pénzintézet van, miközben Közép-Európában a bankok pénzt azért kapnak, hogy ne fogják vissza a hitelezésüket (a szűkülő likvidítás miatt).

A visszautasítások dacára azonban maradt a csomag olyan, amilyen volt. A kormány szerint ugyanis most olyan pénzügyi szabályozást alkotnak, amely eddig hiányzott - vagyis a csomag nem a jelen helyzetre szól. Most az Országgyűlésben a költségvetési bizottság elé került a jogszabályszervezet. A bizottság véleménye iránymutató lehet a végső parlamenti szavazás során.

A testület az MTI tudósítása szerint tovább emelte a tétet. Elfogadott egy olyan módosítást, amely  - vélhetően az Egyesült Államokból vett minta alapján - a megsegített bankok vezetőinek bére és egyéb javadalmazása is korlátozná volna abban a  szerződésben, amelyben az állam garanciát vállal a hitelintézet  tartozásaiért.

Ugyanakkor több olyan módosító indítványt is támogattak a képviselők, amelyek a tőkejuttatáshoz és garanciavállaláshoz  kapcsolódó állami jogosítványok szabályait és feltételeit  pontosította. Az eredeti szöveg például csak annyit mondott, hogy a Magyar Állam  garanciát vállalhat a hitelintézet tartozásaiért, és a  megállapodásnak tartalmaznia kell legalább a garancia díját. A  követelményeket kiegészítenék azzal, hogy a  garanciavállalásra akkor kerülhet sor, ha az állam nem emelt tőkét a  bankban, a megállapodásban pedig - a garancia díján túl -  rendelkezni kell a bank vezető állású alkalmazottai díjazásának  korlátozásáról. Ha az állam utóbb tőkét emelt a bankban és ehhez különleges  vétójogot biztosító szavazatelsőbbségi részvényt kapott-e  különleges jogai megszűnnek akkor, ha a garancia beváltására nem  került sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.