Tovább kell nyomozni Kocsis MVM-es ügyeiben

Az ügyészség kevesli azt a rendőrség által három év alatt felhalmozott 15 ezer oldal iratot, ami az állami Magyar Villamos Műveket egykor irányító Kocsis István ügyeiben keletkezett. Így folytatni kell a hét ember ellen vádemelési javaslattal zárult nyomozást. Az MVM mostani vezetése számos első- és másodfokú eljárást követően most felesleges kitakarások nélkül is nyilvánosságra hozta az ügyben keletkezett 2008-2009-es belső iratok többségét.

További nyomozásra utasította a rendőrséget a Fővárosi Főügyészség a Magyar Villamos Művek (MVM) gazdálkodásával kapcsolatos ügyben - értesült szerdán az MTI Hírcentrum.

A Magyar Televízió Híradójának információi szerint a pénzátutalásokkal kapcsolatban kell még további nyomozati cselekményeket végezni. A Nemzeti Nyomozó Iroda három évig nyomozott az ügyben, a 15 ezer oldalas dokumentációt áprilisban adták át az ügyészségnek.

Hét ember ellen javasoltak vádemelést bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Köztük van Kocsis István, a Magyar Villamos Művek és Kovács József, a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgatója, valamint az MVM-mel korábban kapcsolatban álló Kapolyi László volt szocialista országgyűlési képviselő és Szász András, a Horn-kormánynak titkosszolgálati lehallgató berendezéseket szállító vállalkozó.

Az NNI szerint az általuk működtetett bűnszervezet 2006 és 2008 között több mint 15 milliárd forinttal károsította meg a céget.

Az atlatszo.hu hivatalos kéréseit, majd az ezt követő többszöri első- és másodfokú jogi eljárásokat követően az MVM mostani vezetése végül a napokban megküldte a portál számára a társaság Kocsis István idején keletkezett ügyeiről szóló 2008-2009-es belső jelentések többségét, immár felesleges kitakarások nélkül.

Ezek megerősítik az akkortájt forrásmegjelölés nélkül megjelent sajtóértesüléseket. Az állami áramholding, látható szándékai ellenére bár, de most ilyen formán erősítette meg először a kettővel ezelőtti vezetéshez köthető visszaélés-gyanúkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.