Tovább járna az állami támogatás a devizahiteleseknek

Amennyiben a parlament elfogadja az erről szóló javaslatot, a jelenlegi július elseje helyett szeptember végéig kaphatnak plusz támogatást devizahitelük törlesztéséhez azok a közalkalmazottak, akik bejelentkeznek az árfolyamgátra.

Az árfolyamgáttal élő, közszférában dolgozó devizahitelesek vissza nem térítendő állami támogatásának igénybevételére vonatkozó jelenlegi július 1-i határidőt szeptember 30-ra tolná ki Kocsis Máté fideszes országgyűlési képviselő. Az Országgyűlés honlapján olvasható módosító indítvány a határidőt az indoklás szerint annak érdekében módosítaná, hogy minél több érintett élhessen a kedvezménnyel.

A hatályos törvény szerint a devizahitellel rendelkező közszférában dolgozók egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kapnak, amennyiben belépnek az árfolyamgát rendszerbe. Az egyszeri támogatás összege a ténylegesen megfizetett törlesztőrészletek és az árfolyamgát alkalmazásával fizetendő törlesztőrészletek különbsége, a 2012. február 1. és az első árfolyamgát alapján fizetett törlesztőrészlet időpontja között, ez utóbbi legkésőbb 2012. július 1-je lehet. Ezt a határidőt tolná ki szeptember 30-ig a képviselő.

A javaslat egyúttal egyértelműsíti a támogatás mértékének meghatározását is. Eszerint az adott időszak alatt esedékes törlesztőrészletet kell figyelembe venni, függetlenül attól, hogy a hiteladós esetleg többet vagy kevesebbet fizetett. A támogatást a fennálló devizakölcsön-tartozás előtörlesztésére kell a pénzintézet részére átutalni. A pénzügyi intézmény a vissza nem térítendő támogatás elszámolásához előtörlesztési díjat nem számíthat fel.

Az MTI által a napokban megkérdezett kereskedelmi bankok arról számoltak be, hogy az árfolyamgát iránt kezdetben lanyha közszférás érdeklődés a július 1-jei határidő közeledtével ugyan élénkült, de nem jelentősen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.