Tovább hullanak a magyar cégek

Korántsem érte el tetőpontját a válság: az első félévben harmadával emelkedett azon cégek száma, amelyekkel szemben felszámolási eljárás indult.

Az első félévben harminc százalékkal emelkedett azon cégek száma tavalyhoz képest, amelyekkel szemben felszámolási eljárás indult, és nő a végelszámolások száma is - júniusban például az előző évihez mérten nyolcvan százalékkal -, derül ki az Opten Informatikai Kft. statisztikáiból.

Egyre több milliárdos árbevételű vállalat megy tönkre, és - mivel ezek alvállalkozókat, beszállítókat, hitelezőket hagynak hátra kifizetetlen számlákkal - a felszámolások száma várhatóan tovább emelkedik majd. Míg az elmúlt években nagyjából az infláció mértékének megfelelő mértékben emelkedett a tíz legnagyobb felszámolás alá került cég összes árbevétele, most ez több mint húsz százalékkal ugrott meg, és az érintett dolgozók száma egy év alatt 500-ról 3300 fölé emelkedett.

A gépjárműkereskedelem megelőzte a hagyományosan legveszélyesebbnek számító építőipari ágazatot, az agrárszektorban is másfélszeresére nőtt a kockázat, az utazási irodák esetében pedig megkétszereződött a pénzügyi válság tavalyi kirobbanása óta. Megtorpant ugyanakkor a cégalapítási kedv: az Opten statisztikái szerint soha nem fordult elő, hogy az új cégek száma több hónapon keresztül csökkent volna, most azonban február óta minden hónapban kevesebb társaságot jegyeztek be, mint 2008 hasonló időszakában.

Mint azt Csorbai Hajnalka, az Opten Informatikai Kft. stratégiai igazgatója elmondta, idén a felszámolások száma elérheti a 17 ezret a tavalyi 11500 után. A válság korántsem érte még el a tetőpontját, a vesztesek száma tovább nő majd, a gazdaság várhatóan 2010 második felében találhat magára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.