Nem szerepel valami fényesen a forint

Tovább gyengült a forint a bankközi devizapiacon csütörtökön, egész napos ingadozások közepette. Az eurót 287,76 forinton jegyezték csütörtökön délután négy órakor, szemben a szerda délutáni 286,85 forinttal. A szerda esti, éjszakai, hajnali - a tengeren túli - kereskedésben 288,40 és 286,70 forint között alakult a jegyzés.

Mérséklődtek a lett deviza leértékelése okán a térségbeli devizákra átgyűrűző aggodalmak, mivel a piac megbizonyosodott róla, hogy ha lesz leértékelés, az "rendezett" körülmények között zajlik majd. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Lettország az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egyeztetve helyezi át a sávon belüli középárfolyamot.

A térségbeli devizák emiatt a szerdán elszenvedett veszteségeik után kialakult új árfolyamsávban ingadoztak, követve az euró/dollár árfolyam hullámzó alakulását, ami a nap folyamán 1,42 felett és 1,41 alatt is járt több tényező függvényében. Ide sorolható az EKB (vártnak megfelelő) kamatdöntést követő Trichet-nyilatkozat a gazdasági kilátásokról és az EKB kötvény visszavásárlásairól, valamint befolyásolták a a rátát a Gordon Brown esetleges lemondásáról szárnyra kapott, majd cáfolt híresztelések, miként az EP-választások kimenetelével kapcsolatos találgatások is.

A kereskedők összességében úgy látják, hogy rövid távon a bizonytalansági tényezők gyarapodása miatt az euró/forint árfolyam sávja 275-290 forintra szélesedett, inkább gyengülő, mint erősödő forint tendenciával. A dollárt délután négy órakor 203,30 forinton jegyezték a szerda délutáni 201,79 forint után. Az euró jegyzése ekkor 1,4150 dollár volt. A svájci frank  189,83 forint volt 189,37 forint után, 100 japán jent pedig 211,49 forinton jegyeztek az előző napi 210,96 forinttal szemben.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.