Tovább fékez a német gazdaság

A vártnál nagyobb mértékben, 102,3 pontra süllyedt augusztusban a német Ifo-index, ami azt jelenti, hogy Európa legnagyobb gazdaságának legfontosabb konjunktúra-indexe 2,5 éves mélypontra jutott. Júliusban 103,3 ponton állt a mutató, a piac 102,7 pontra süllyedést valószínűsített erre a hónapra.

A müncheni Ifo intézet havi rendszerességgel közölt konjunktúra-indexe nem sok jót jósol az előttünk álló időszakra: az összesített index 102,3 pontos szintje kisebb visszaesést jelez ugyan, mint az előző hónapban, de ez a lényegen mit sem változtat: a felmérésben résztvevő német vállalatvezetők pesszimizmusa tovább nőtt, s a német gazdaság tovább zsugorodik az idén.

A pillanatnyi helyzet megítélését leíró részindex minimálisan, romlott, s 0,3 százalékpontos eséssel 111,2 pontra mérséklődött. A jövőbeni várakozásoknál azonban markánsabb, 1,3 százalékpontos csökkenést mértek a gazdaságkutatók, a részindex itt 94,2 ponton állapodott meg. Az index a 2005-ös állapotot veszi kiindulási pontnak, azaz 100 egységnek.

Az Ifo index gyengülése az exportra termelő magyar vállalkozások számára sem jó hír, igaz a szintén ma publikált, s haza várakozásokat tükröző GKI-Erste konjunktúra-index teljesen hasonló képet mutatott a Németországgal igen szoros kapcsolatban álló magyar gazdaság jövőképéről. A többi német kutatóintézet gazdasági prognózisa is az Ifo-ét támasztja alá, az euróövezeti adósságválság és a nyomában járó recesszió tehát az amúgy sziklaszilárd alapokon álló német gazdaságot sem hagyja érintetlenül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.