Tovább faragják az alapkamatot

Balog Ádám MNB-alelnök szerint a jegybanki alapkamat újabb 10-20 bázispontos csökkentésére van lehetőség. A Reutersnek adott interjúban arról beszélt, ennyit vághat a monetáris tanács szeptemberi kamatdöntő ülésén.

Az említett mértékű kamatcsökkentés Balog szerint benne van a pakliban, de természetesen ez csak felvetés, a kamatról a tanács hét tagja dönt majd. Jelenleg 3,80 százalékon áll az irányadó ráta, de az augusztusról szerdán nyilvánosságra hozott rekordalacsony, 1,3 százalékos inflációs adat teret ad a további mérséklésre.

A kamatcsökkentési ciklus végére Balog nem tett célzást, elemzők a nemzetközi befektetői hangulat alakulásától függően 3 és 3,5 százalékra teszik az év végén várható magyar kamatszintet.

A nyilatkozat hírértékén sokan ront az, hogy – amint azt a Portfolio.hu Balog fejére olvassa - az alelnök egy hete még úgy értékelte a helyzetet, hogy "a pénzpiacok gyorsan változnak, ezért nagyon nehéz és veszélyes határozottan azt állítanom, hogy igen, tovább csökkentjük a kamatokat". A két üzenet között nehéz kapcsolódási pontot, határozott irányvonalat felfedezni.

Ugyanakkor Matolcsy György tegnapi sajtótájékoztatóján – miközben balján ott állt Balog Ádám – arról beszélt, hogy az utóbbi időben nemhogy szűkült, hanem bővült a jegybank mozgástere az alapkamat alakításában. A jegybankelnök ezt a költségvetés stabilitásával, a jó, illetve javuló magyar makrogazdasági mutatókkal, a növekedési fordulattal és az alacsony inflációs környezettel indokolta.

A nemzeti bank első embere szerint emellett egyelőre mindenképpen marad a nagy külföldi jegybankok laza monetáris politikája. Az utóbbi időben mind az amerikai Fed, a japán jegybank, az Európai Központi Bank és a brit Bank of England vezetői is úgy nyilatkoztak, hogy fenntartják a pénz- és tőkepiacok, ezeken keresztül pedig közvetve a gazdaságok élénkítését célzó programjaikat. Legfeljebb ezek intenzítása, a pénzügyi injekciók mértéke csökkenhet középtávon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.