Tovább esik az üzemanyagforgalom

Tovább esik a honi üzemanyagfogyasztás a márkás láncoknál - derül ki a Magyar Ásványolaj Szövetség elemzéséből. A benzin visszaesési üteme fokozatosan mérséklődik, de továbbra is jelentős, a gázolaj korábban beállni látszó piaca viszont ismét csökkenésnek indult.

Tovább folytatódik a honi üzemanyagfogyasztás visszaesése - számolható ki a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) friss adatsora alapján. A márkás láncok forgalmát összesítő szervezet kimutatása szerint idén az első félévben 95-ös benzinből 563, gázolajból 730 millió liter fogyott. Ez a benzin esetében 4,4, a gázolajnál 2,5 százalékos visszaesés az előző év hasonló időszakához képest. Számításaink szerint ugyane összevetésben az első és a második negyedév is hasonló képet mutat. A második negyedév az elsőhöz képest kissé forgalmasabb, de ez kizárólag szezonális okokkal magyarázható.

A MÁSZ-adatokból kideríthető, hogy az üzemanyagforgalom visszaesése 2010. elején indult el. Akkor a benzin negyedévente több mint tíz, míg a gázolaj közel tíz százalékkal állt mínuszban az előző évi hasonló időszakokhoz képest. A 2011-es év a benzin tekintetében már „csak” 5 százalék feletti negatívumot hozott, míg a gázolaj - többek között a fuvarozóknak biztosított kedvezmény miatt - lényegében szinten maradt. Azóta a benzin negyedéves esése 5 százalék alá került. A gázolaj viszont újból rendre közel 3 százalékkal esik. Korábbi elemzések szerint a márkátlan kutak forgalma kevésbé esett vissza: vagyis a fogyasztók egy része a magánforgalmazók felé fordult. Az „üzemanyagturizmus” hatása viszont kevéssé érződik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.