Tovább esett a GKI ingatlanpiaci indexe

A januári mínusz 29,2 pontról áprilisban mínusz 32,2 pontra esett a GKI Gazdaságkutató Zrt. - az Ingatlan és Befektetés című folyóirat támogatásával készült - ingatlanpiaci indexe.

Már az is "kellemes" hír, hogy nem érte el a múlt év júliusi mélypontot, amikor 34,3 ponton állt az index - mondta Akar László a GKI vezérigazgatója pénteken a Lakásvásár megnyitása előtti konferencián Budapesten. Az index csökkenéséhez leginkább az irodapiaci kilátások nagymértékű romlása járult hozzá, a többi részpiac stagnált - tette hozzá a vezérigazgató.

A fővárosi irodapiaci részindex mínusz 23 pontról esett mínusz 30 pont alá. Az A-kategóriás irodák kihasználtsága január óta nem változott. Pesten az irodák negyede kiadatlan, Budán a 27 százalékuk üres. A B-kategóriás irodáknál Pesten 24 százalékról 25-re, Budán pedig 25-ről 26 százalékra csökkent az üresen lévő irodaterület aránya.

Az üzlethelyiségek piacának megítélése vidéken javult, Budapesten és a környékén viszont nem változott. A raktárpiac - országosan - immár stagnál, míg a telekpiacon kissé javult a helyzet. A fővárosi lakáspiac megítélése kissé romlott, míg vidéken javult. A pesti belvárosban a legerősebb a túlkínálat. A várható változások szerint viszont itt is javul a helyzet.

Fellendülés várható még az egyéb pesti lakáspiacon, valamint Kelet- és Nyugat Magyarországon a nem paneles társasházi lakásoknál. Az új lakáspiacon Akar László az idén 20 ezer lakás megépülésével számol. A következő egy évben az új lakások árai Budapesten várhatóan 1 százalékkal csökkennek, három hónapja ez még 2 százalék volt. Vidéken várhatóan nem változnak az új lakások árai.

A használtlakás-piacon országos átlagban 2,3 százalékos árcsökkenés várható egy év alatt. A fővárosi csökkenést 2 százalékra várják, vidéken nagyobb lesz az áresés. Ezer háztartás megkérdezésével, mozgó átlagot számolva alakul ki negyedévente a biztosan lakásépítést, -vásárlást tervezők indexe. Ez most 11 pont, de 2004 elején - a csúcson - 59 ponton állt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.