Tovább erősödött a forint

Tovább korrigált felfelé a forint, míg az euróval együtt gyengültek a régiós devizák. Elemzői vélemények szerint a magyar fizetőeszköznek az ad lendületet, hogy újra kelendő lett a magyar állampapír, és a jövő héten újabb állampapír-árverést tartanak.

Csütörtökön kezdetben az euróval együtt javultak vagy őrizték nyereségeiket a térségi valuták, de a nap végére az euróval együtt vesztettek is, a forint kivételével. Elemzők szerint a forintnak támogatást ad, hogy jövő héten megint állampapír-árverés lesz, miután a február óta tartott szünet után e hónapban megrendezett első aukció sikeres volt.

A helyi hírek általában továbbra sem támogatók. Csütörtökön megjelent adatok szerint a cseh ipari termelés 17,5 százalékkal volt kisebb márciusban, a magyar export 30 százalékkal volt kisebb februárban, mint egy évvel azelőtt, és gyors javulásra sem lehet számítani, miután a legnagyobb exportpiac Németországban a kormány szerdán 6 százalékra rontotta az idei gazdasági visszaesés kilátását.
   
Ezek a fejlemények nem lepik meg a befektetőket, de nagyobb horderejű rossz hírekre - amilyenek voltak csütörtök délután a friss amerikai foglalkoztatási adatok és a Chrysler autógyár csődvédelmi kérelmének kormányzati előrejelzése Washingtonban - az első áldozatok a kockázatosabbnak tartott felzárkózó piacok.
 
Rossz hírekre a menedékhelynek számító dollár rendszerint erősödik, és a befektetők ezt jelzésnek veszik, hogy óvatosabban közelítsenek a felzárkózó piaci értékpapírokhoz és valutákhoz.  

A londoni bankközi piacon a forint csütörtökön estefelé, 287,67-97/eurón, 0,40 százalékkal jobb volt a kora hajnalinál, és 9,15 százalékkal gyengébb az euróval szemben, mint év végén. Reggel 0,28 százalékos nyereségben volt. Szerda este 288,83-289,12/euró volt. Tavaly 4,23 százalékkal gyengült, előtte 2007-ben 0,39 százalékot vesztett, 2006-ban 0,46 százalékkal javult.

A forint 217,13-43/dollár volt, 0,10 százalékkal jobb a kora hajnalinál, 15,31 százalékkal gyengébb, mint év végén. Tavaly 7,88 százalékot vesztett a dollárral szemben. Szerda este 217,35-218,11/dollár volt. A cseh korona csütörtökön 0,35 százalékot vesztet, a zloty 0,73 százalékot vesztett a dollárral szemben.    Az euró 1,3244 dollár volt vételi oldalon, 0,0030 dollárral olcsóbb a szerdai későinél, 5,25 százalékkal gyengébb a dollárhoz képest, mint év végén. Tavaly 4,27 százalékot vesztett a dollárral szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.