Tovább emelkedhet az aranyár

Az arany ára főként az indiai kereslet folytán az ősszel tovább emelkedhet - vélik az aranypiac.hu elemzői. A magyar befektetőknek emellett árgus szemekkel kell nézniük a forint/dollár-árfolyamot.

Az elmúlt két hétben az 1200 dollár körüli tartományban stabilizálódott az arany árfolyama anélkül, hogy a befektetők különösebben szabadulni akartak volna készleteiktől. Változatlanul támaszként szolgál az 1.190 dolláros, és még inkább az 1.160 dolláros unciánkénti ár - olvasható aranypiac.hu MTI-hez eljuttatott összegzésében.

Az aranypiac.hu megemlíti, hogy a svájci UBS bankház elemzői szerint az 1200 dollár alatti árszintek vételi árak, amelyeken már érdemes beszállni a piacba.

Az összegzés szerint az első félév alkalmanként hisztérikus világpiaci hangulata mostanra lecsengett, és a hagyományos nyári szünet is hozzájárul a nemzetközi aranypiac megnyugvásához.

Az aranyban befektető alapok tőzsdén forgó jegyei mostanában magas szinten stagnálnak, és normalizálódott a kisbefektetői kereslet is az 1 uncia (31,10348 gramm) és a 250 gramm közötti, négy 9-es finomságú (99,99 százalékos tisztaságú) befektetési rudaknál. Az elemzés rámutat: világszerte a legtöbb forgalmazó azonban mindebben csak az újabb vihar előtti csendet véli felfedezni, és az ősztől ismét fokozódó keresletre számít az arany és az ezüst piacán.

Az aranypiac elemzői úgy ítélik meg, hogy ennek motorja kétségkívül India lehet, ahol október elején kezdetét veszi a december végéig tartó házassági szezon, amely évről évre felpörgeti az ékszerpiacot és a nemesfémek piacát.

India fokozódó aranyéhségét bizonyítja Anjani Sinha, az Indian Bullion Market Association (IBMA) igazgatójának a napokban megjelent nyilatkozata, aki az indiai aranyimportot 2010-ben 500 és 550 tonna közé várja, a 2009-es 480 tonna után.

Az arany forintban jegyzett ára továbbra is igen magasan, közel 9 ezer forint/grammon áll. Az immár elhúzódóan gyenge forint nagyrészt kompenzálja a világpiaci aranyár dollárban jegyzett csökkenését, aminek eredménye, hogy a sárga nemesfém forint-árfolyama mindössze néhány százalékkal tartózkodik az örökcsúcs alatt.

Míg a kormányváltást követő nemzetközi bizalom erősödő forintot valószínűsített, addig mára a Nemzetközi Valutalappal folytatott tárgyalások elakadása masszív nyomás alá helyezte mostanában a forintot.

Talán a forinttal kapcsolatos jövőbeni bizonytalanság is az oka annak, hogy a hazai befektetők a forintban számított magas aranyár ellenére sem igen válnak meg a korábban vásárolt rúdjaiktól, hogy realizálják a nyereségüket. Amennyiben a forint a következő napokban folytatja mélyrepülését, az akár hazai pánikvásárlásokat is eredményezhet az egyébként "nyári vakációját töltő" nemzetközi aranypiacon.

Az aranypiac.hu szerint a magyar befektetők számára a legjobb tanács most mégis a kivárás lehet, hiszen amennyiben a forint erősödni kezd, és a világpiaci aranyár tovább oldalaz és csökken, úgy a forintban számított aranyár valósággal zuhanni fog. Pánik idején különösen szembetűnő, hogy az arany árát a fundamentális tényezők mellett a pszichológiai tényezők is befolyásolják. Míg egy tőzsdei vállalat részvényárfolyama főként gazdasági folyamatokat térképez le, addig ez az aranyárfolyamnál csak kis mértékben történik meg.

A mindenkori aranyár sokkal inkább a kockázatvállalásból eredeztethető pszichológiai ár, és amennyiben a veszélyérzet a piaci szereplők körében csökken, az nagyobb árfolyamcsökkenéssel jár. Megfontolt befektetők mindazonáltal jó eséllyel ellensúlyozhatják a forintgyengülést aranypozíciók kiépítésével, amennyiben nemcsak a világpiaci aranyárat, hanem a forint-dollár kurzust is szemmel tartják, és a trendfordulóra időben reagálnak - állítják az aranypiac.hu elemzői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.