Tovább drágul az üzemanyag

Ezúttal a dízel ára nő, ami péntektől drágább lesz, mint a benzin. A kormány közben tudatta: nem változtat az üzemanyagok adótartalmán.

Péntektől drágább lesz a dízel, mint a benzin - tette közzé a VG.hu az MTI hírét. Egy hónapja az okozott meglepetést, amikor az átlagos árakat tekintve azonos lett a benzin és a gázolaj ára, most azonban drágább is lesz a dízel. A Mol ugyanis ezúttal csak a gázolaj literenkénti árát emeli bruttó 5 forinttal.

Ezzel újabb csúcsot ér el a dízel ára, a benziné azonban a héten nem változik - értesült piaci forrásokból az MTI. Az emeléssel a gázolaj átlagára 377 forintra nő, a benziné 374-375 forint marad.

A Mol egy hete 5-5 forinttal emelte az árakat. Az autósok 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. A mostani emelés főleg a fuvarozókat érinti.

A kormány szerint a növekvő üzemanyag árakkal kapcsolatos problémát adópolitikával nem lehet megoldani - fejtette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának szerdai ülésén, amelyen a kormány és a bizottság elutasította az MSZP-nek az üzemanyagok után fizetendő jövedéki adó mérséklését javasló a törvénymódosítását -írta  a ProfitLine.hu.

A számvevőszéki és költségvetési bizottság szerdai ülésén a testület nem vette tárgysorozatba Mesterházy Attila és Szekeres Imre jövedéki adó mérséklést szorgalmazó törvénymódosító indítványát. Az ülésen Kármán András államtitkár jelezte: a kormány nem támogatja az előterjesztést.

Elmondta: a javaslat 50-60 milliárd forintos bevételkiesést okozna, ám a kormány elkötelezett a költségvetési hiány és az államadóság csökkentés mellett. Kitért arra is, hogy az uniós pénzügyminiszterek keddi tanácsülésén megerősítették azt a korábbi megállapodást, miszerint az üzemanyag árak esetében nem mennek le olyan alacsony szintre a tagállamok, hogy azzal egymás országába csábítsák a fuvarozókat. Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kereskedelmi gázolaj esetében már tettek egy lépést, amikor a fuvarozók meghatározott körénél a jövedéki adót uniós szintre csökkentették.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.