Tovább csúszik a pénztárgépek cseréje?

Több technikai probléma is hátráltatja a pénztárgépek lecserélését, így elképzelhető, hogy a már módosított határidőre sem áll fel a kasszák online ellenőrzését biztosító rendszer. A nemzetgazdasági tárca és az érintettek pénteken egyeztettek a kérdésben.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban egyeztettek pénteken a pénztárgépek cseréjéről a piaci szereplők által delegált szakértők, elképzelhető ugyanis, hogy az átállásra megszabott határidőket nem lehet tartani - számolt be a Napi Gazdaság. A jelenlegi, a korábbi elképzelésekhez képest már csúszást jelentő tervek szerint alapesetben május elsejéig kellene lecserélni a kasszákat, a türelmi idő június végén jár le, de bizonyos esetekben a boltosok, vendéglátósok ráérnek az év végéig beállítani az új pénztárgépet.

A lap szerint a számítástechnikai háttérfejlesztőknek két problémával kell szembenézniük. A számítógépen alapuló gépeknél (ide tartoznak a legnagyobb nemzetközi láncok) mindenképpen hozzá kell nyúlni a gépeken működő szoftverhez, ami anyavállalati szintű beavatkozást igényel. Olyan tranzakciókat (például a sztornózás, amire ugyancsak online lesz kíváncsi a NAV) is applikálni kell a rendszerbe, amelyek komoly programozást igényelnek. A fejlesztés több hetet vesz igénybe, nem beszélve a hosszú tesztidőszakról, ami az adóhivatal e célra üzembe állított rendszerében történne (bár utóbbi még fel sem állt).

A másik probléma, hogy szükség lesz olyan, a pénztárgéphez csatlakoztatott hardverre is, amely online kommunikációra teszi alkalmassá a rendszert, ezt pedig le kell gyártani és engedélyeztetni kell. A hírek szerint négy-öt olyan cég van, amely ugrásra kész a gyártásban (250 ezer pénztárgép működik, ebből 200 ezerhez kell hozzányúlni vagy cserélni.) A nyolc hónapos engedélyezési időszakot a jogszabály 15 napra rövidítette le, ám még mindig kérdés, hogy a gyártók képesek-e időben teríteni és engedélyeztetni az eszközöket, ráadásul mindezt a kereskedőknek hitelesíttetniük is kell.

A pénztárgépek cseréjétől, online ellenőrzésétől közel százmilliárd forint áfabevétel-növekedést vár a kormány, ezt az összeget azonban még nem igazították hozzá a már egyszer kitolt bevezetési határidőhöz, most pedig lehet, hogy tovább csúszik az átállás. Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság eddig nem is tudta figyelembe venni az ebből várt bevételeket, s többek között e miatt gondolja úgy, hogy Magyarország nem tudja tartani 2013-ban a három százalék alatti költségvetési hiányt. Brüsszel jelenleg 3,4 százalékos deficittel számol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.