Tovább csökkent a magyar adósságkockázat

Csütörtökön folytatódott a londoni piacon a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazásának jelentős csökkenése. Ez a piaci szereplők derűlátását tükrözi az IMF/EU-programról szóló megállapodás esélyeivel kapcsolatban.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar kormánykötvény-kötelezettségek törlesztési leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a csütörtöki jegyzésben 654 bázispont környékén mozgott az előző esti 667,6 bázispontos záró után.

A magyar CDS-árazás második napja csökken lendületesen; a magyar törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusok kedd este még 692,1 bázisponton zártak.

A csütörtöki kereskedésben kialakult magyar CDS-árszint azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg valamivel 650 ezer euró feletti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon.

A magyar CDS-árfolyamok a hónap első kereskedési hetében még 750 bázispont - tízmillió euró magyar kötvényadósságra 750 ezer euró - feletti rekordokon jártak. Vagyis azóta 100 ezer euróval lett olcsóbb az irányadó ötéves magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számolt törlesztésbiztosítási díja a londoni piacon.

A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

Magyarország CDS-árazása jelenleg már számottevően alacsonyabb például az euróövezeti tag Írországénál: a csütörtöki kereskedésben az ír CDS-tranzakciók díja 679 bázispont körül mozgott Londonban, gyakorlatilag változatlan szinten az előző záróhoz képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.