Tovább csökkent a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapok összvagyona szeptemberben mindössze 11 milliárd forinttal, 0,3 százalékkal csökkent, amit elsősorban a részvény- és árupiacok negatív teljesítménye okozott, miközben a tőkeáramlás havi mérlege összességében enyhén pozitív volt.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) hétfőn közölt, legfrissebb jelentése szerint a szövetség tagjai a hónap végén 479 hazai befektetési alapban összesen 3.478 milliárd forintot kezeltek.

A részvény és árupiaci alapok jelentős veszteségeket szenvedtek el, a származtatott és abszolút hozamú alapok ezzel szemben összességében pozitív hozamokat és számottevő tőkebeáramlást tudtak elérni. A pénzpiaci alapokon belül a devizában befektető alapokból jelentős visszaváltások voltak, míg a forintos likviditási alapokba ezt jelentősen meghaladó mértékű pénzbeáramlás történt szeptemberben.

A pénzpiaci alapok esetében a nyár első hónapjaiban még jelentős visszaváltások voltak, a trend augusztusban megfordult, és szeptemberben is folytatódott a tőkebeáramlás, emellett pozitív hozamot értek el ezek az alapok. Az új megtakarítások elsősorban a forintos likviditási alapokba érkeztek, összesen 26,7 milliárd forintnyi, míg az eurós és dolláros likviditási alapokból 7,5, illetve 5,6 milliárd forintnyi visszaváltás történt. A likviditási alapok vagyona 990 milliárd forint volt szeptember végén.

A részvénypiacokon szeptemberben megismétlődött az augusztusi zuhanás, ennek hatására a részvényalapok vagyona csökkent, de már csak 3,9 százalékkal, szemben az előző havi 16,7 százalékos visszaeséssel, a hónap végén vagyonuk 244 milliárd forintot tett ki. A vagyon csökkenését a hozamok esése okozta, miközben az új értékesítések ugyan szerény mértében, de már némileg meghaladták a visszaváltásokat.

A tőkevédett alapok vagyona szeptemberben 1,1 százalékkal 427 milliárd forintra nőtt, elsősorban a 6 milliárd forintos új értékesítésnek köszönhetően. A nyilvános ingatlanalapoknál folytatódott a nyár óta tartó tőkekivonási trend. Szeptemberben 4,6 milliárd forint távozott ezekből az alapokból, amit viszont ellensúlyoztak a pozitív hozamok, így az alapok összvagyona 0,4 százalékkal 412 milliárd forintra nőtt.

A kötvényalapok vagyona - hasonlóan az előző hónaphoz - 2,4 százalékkal csökkent, nagyobbrészt a 6,7 milliárd forintnyi visszaváltásokból, kisebb részben pedig az árfolyamcsökkenésből, ami 2,1 milliárd forintos veszteséget okozott. A kötvényalapok vagyona 360 milliárd forint volt szeptember végén.

Az egyre népszerűbb abszolút hozamú alapok vagyona szeptemberben 1,6 százalékkal nőtt, majdnem elérve a 140 milliárdos nettó eszközértéket. A növekmény közel 1,4 milliárd friss tőkéből és csaknem 860 milliós pozitív piaci teljesítményből tevődött össze.

Az árupiaci alapok vagyona 11,6 százalékkal csökkent a hónap során, szeptember végén 15,4 milliárd forintot tett ki. Az alapokból mintegy 718 millió forint tőke távozott, a piaci teljesítmények pedig további mintegy 1,3 milliárd forinttal csökkentette az alapok vagyonát.

Az 52 zártkörű alap vagyona augusztusban 4,7 százalékkal 431 milliárd forintra csökkent. Ezúttal azonban az alapokba 1 milliárd 236 millió forint érkezett, amiből 481 millió pénzpiaci, 268 millió részvény és 487 származtatott alapokba. Ez azonban csak részben tudta mérsékelni a negatív piaci teljesítmények hatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.