Tovább csökken a kötelező díja

Vasárnap két országos napilapban megjelentek a jövő évre vonatkozó kötelező biztosítási díjak. A biztosítók jóval nagyobb engedményeket tettek, mint azt előzetes nyilatkozataik, vagy a károk alakulása indokolttá tette volna.

Több biztosító is tarolni szeretne a hétfővel induló kampányban, a vasárnap hajnalban megjelent tarifák tanulsága szerint. A kampány előtt még átlagosan öt százalékosra várt áresés helyett, a Bitosítás.hu internetes alkusz számításai szerint újabb 10-15 százalékos árzuhanásról beszélhetünk, de nem ritkák az ennél nagyobb kedvezmények sem. A tizenöt társaság között nincs olyan, amely legalább 5 százalékkal ne csökkentette volna átlagos díjait és többen is vannak, melyek 20-25 százalékkal mérsékelték áraikat.

Kötelező biztosítások - idén akár másfél millió ügyfél is újrakötheti szerződését
Kötelező biztosítás,

A rendkívüli árengedményeknek az az oka, hogy a most következő kampányban évekre eldőlhet, melyik biztosító, hány kötelező biztosítási ügyfelet kezel majd a jövőben. A mostani áreséssel mélypontjukat elérő kötelező díjak, a dráguló üzemanyagok és a baleseti adó miatti várható rendkívüli ügyfélérdeklődés könnyen a piac újrafelosztásához vezethet. A tarifák alapján látható, hogy a nagy biztosítók közül az Allianz és a K&H meg szeretné őrizni ügyfélbázisát, de ebbe idén a Groupama és az Uniqa is bele kíván szólni. A kicsik közül agresszív díjakkal jelentkezik szinte mindenki. Erősítene a KÖBE, az Astra és Wabard is.

 

Tarol az internetes kedvezmény

A kedvezmények között idén egyértelműen a legnépszerűbb elem lesz az internetes engedmény. Ezt a 15 biztosító közül kilenc alkalmazza, mértéke pedig egyéb kedvezményekkel együtt akár az alapdíjak felét is elérheti. Az ilyen kedvezményekre azok lesznek jogosultak, akik vállalják, hogy - az idén várhatóan a 15 ezer forint átlagos díjra mérséklődő - kötelező biztosításuk díját, éves díjfizetési gyakoriság mellett átutalással vagy bankkártyás fizetéssel teljesítik. Az díjak csökkenésével szembe megy azonban a várhatóan január elsejétől fizetendő baleseti adó. A díjakra rakodó 30 százalékos teher mintegy 5-6 ezer forint többletet jelent majd az autósoknak.

Mivel az autósok által most kiválasztásra kerülő - várhatóan mélypontjukat elérő - kötelező biztosítási díjaknál a jövőben már nem fognak tudni lényegesen olcsóbbat ajánlani a biztosítók, és az adó is idéntől rakódik a díjakra, az autósok hosszú időre annál a biztosítónál köthetnek ki, amelyet most választanak maguknak. Jól meg kell tehát fontolniuk, melyik biztosítót választják novemberben.

A Biztosítás.hu szerint az internetes kalkulátorokat használó autósoknak ehhez idén is jelentős segítséget kapnak, így egyszerű lesz választaniuk. Az alkuszok annak érdekében, hogy az adó miatt januárban már ne érje meglepetés az autósokat, a baleseti adó várható mértékét is feltüntetik majd a díjak mellett. Az internetes kalkulátorok várhatóan holnaptól fogadják a minden bizonnyal rekordszámú érdeklődőt, akik közül idén, akár másfél milliónál is többen válthatnak.

Mivel készültek a biztosítók?

Az Aegon és az Allianz is kiemelt hangsúlyt fektet idén az internetes kedvezményre. Az internetes kommunikációs és díjfizetési kedvezményt az Allianz tavaly vezette be, idéntől pedig tovább bővítve a megcélzott ügyfelek körét, mintegy 300 ezer kishaszon jármű tulajdonos részére teszi azt elérhetővé.

Az Astra tavalyi piacra lépését követően (a kárstatisztikák birtokában) további 0-15 százalék között csökkenti díjait, minden még erre alkalmas szegmensben. Ingyenes balesetbiztosítást ad kötelezője mellé 250 ezer forintos térítéssel, budapesti fiatalok esetében azonban díjemelést hajt végre.

A Posta Biztosító 30-ról 60 százalékra emeli maximális kedvezményét, ezzel átlagosan 10 százalékkal csökkentve díjait. Piacújdonságként a lakáshitelesek részére külön kedvezményt ajánl és ötezer forint alatti éves díjon hoz forgalomba olcsó cascót.

A tavaly a kampány egyik nyertesének számító K&H idén is komolyan versenybe száll az ügyfelekért. Egyes jó kockázatú megyékben az átlagnál is nagyobb mértékben csökkenti díjait (Heves és Békés), de vezető kíván maradni a motorkerékpárok kötelező biztosítási piacán is. 

A Groupama 15 százalékos átlagos és 25 százalékos E-GFB kedvezményével az internetes kedvezmények sorát gyarapítja. Meglepetésre nyit a nagyvárosi fiatalok felé, megtartva tavaly alkalmazott ajándék assistance szolgáltatását. Olcsó díjaival a piac egyik meglepetését okozhatja.

A Wabard és az MKB idén tovább kívánnak növekedni. Az MKB 4-6, míg a Wabard 15 százalékkal csökkenti a személygépjárművek díjait. Mindkét társaság jelentős internetes kedvezményt ad az autósoknak, melyekkel akár 58-60 százalékos alapdíj csökkenés is elérhető.

Az Uniqa periodikus kötelező díjpolitikája idén jelentősen lefelé viszi a díjakat. A piac egyik legnagyobb szereplőjeként alkalmazott internetes kommunikációs kedvezménye akár 45 százalékkal is csökkentheti díjait, melyet 28 és 33 éves ügyfelek körében is tovább csökkent.

A Signál vezérigazgató váltást követően Budapesten és vidéken is nyit a fiatalok felé. 5,5 százalékos átlagos díjcsökkentésénél is nagyobb engedményre tehetnek szert a motorkerékpárok és a 70 KW feletti teljesítményű személygépjárművek tulajdonosai. 

A KÖBE hagyományosan jó díjait az idén további 5-10 százalékal csökkenti, további kedvezményt adva a gyermekes szülőknek, miközben aktívan bekapcsolódik a flottákért folyó versenybe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.