Tovább nyílt az agrárolló

A növények ára 8,5 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek viszont 9,1 százalékkal csökkent, ezáltal a mezőgazdasági termelői árak 1,2 százalékkal nőttek 2015 szeptemberében az előző év azonos időszakához viszonyítva – tudatta a KSH.

A legkisebb mértékben (0,7 százalékkal) a burgonya ára növekedett, a legnagyobb mértékben (22,8 százalékkal) a gyümölcsöké, míg a gabonafélék ára 2,1 százalékkal lett magasabb – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből. A növénytermesztőkkel ellentétben az állattenyésztésből élők ellentétes trendet élnek meg, ugyanis az élő állatok termelőiár-szintje 5,4, az állati termékeké 17 százalékkal lett alacsonyabb.

A tej felvásárlási ára 2014. februártól csökkent, azonban 2015 szeptemberében növekedett: míg augusztusban 76 forint volt a literenkénti ár, szeptemberben már 79 forint. 2015 január és szeptembere között a tej termelői ára 21 százalékkal esett vissza.
Az előző év szeptemberéhez képest jelentkező, összességében 1,2 százalékos mezőgazdasági áremelkedés az idei év első kilenc hónapjában jelentkezett komoly árváltozásokat is magában rejti. Nevezetesen:  2015. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 4,7 százalékkal csökkentek, ezen belül a növényi termékek ára 1,8, az élő állatok és állati termékek ára 9,2 százalékkal.

Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 2015. január–szeptemberben 97,0 százalék volt, azaz 2014 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben csökkentek, mint a ráfordítási árak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.