Tovább nőhetnek az üzemanyagárak

A jövő héten tovább emelkedhetnek az üzemanyagárak - véli a GKI Energiakutató.
A benzin ára 2-3, a dízelé 2-4 forinttal emelkedhet a jövő héten a piaci ár- és árfolyamváltozások alapján, figyelembe véve az április 29-i 2-2 forintos emelést is - jósolja a GKI Energiakutató. A benzin tarifája így 339, a gázolajé 329 forinton állhat be.

Az április 25-29-i héten az Európában irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 42-46 dollár között ingadozott. Az ár közel egy dollárral, 2,1 százalékkal nőtt. Az ok a spekuláció és a dollárgyengülés. Bár az amerikai üzemanyagkészletek a várt csökkenés helyett bővültek, az ország közúti forgalma több mint 5 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőtti értéket. Az első negyedévben kicsit erősödött a túltermelés - jelentette a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA). A kereslet az év végére, a következő év elejére érheti be a kínálatot, amivel beindulhat a készletapadás. Az amerikai kőolajfúrások száma tizeneggyel csökkent.

A benzin 4,7, a gázolaj 5,3 százalékkal lett drágább a nálunk irányadó mediterrán piacon a Reuters adatközlése szerint. Az USA finomítói leállásai miatt továbbra is élénk az oda irányuló európai benzinkivitel, csakúgy, mint Nigéria felé. A benzin- és gázolajkészletek kissé mérséklődtek ugyan, de a tavalyi év hasonló időszakához képest még mindig 30 százalékkal magasabb szinten állnak.

A dollár árfolyama 274,8 forint körül ingadozott: közel fél forinttal, 0,2 százalékkal többet kellett adni egy dollárért, mint egy héttel korábban. Az egy év során a benzin ára 12, a gázolajé 14 százalékkal csökkent. A keresetek növekedése folytán egy havi átlagjövedelemből most 21 százalékkal több benzint és 24 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.