Tovább működhetnek a magánnyugdíjpénztárak

Mind a négy, még működő magánnyugdíjpénztárnál elérte a tagdíjfizetők aránya a 70 százalékos minimumot áprilisban - derül ki a kasszák honlapján közzétett tájékoztatásokból.

A Horizontnál és a Budapestnél egyaránt 80 százalék, az MKB-nál 72, míg a Szövetségnél 70 százalék feletti a tagdíjfizetők aránya. A Szövetségnél a fizető ügyfelek fele vállalt éves tagdíjat, míg a többiek havonta utalnak, ezért ennél a kasszánál minden hónapban figyelni kell az arányt.

A magánnyugdíjpénztárakról szóló törvény januártól hatályba lépett módosítása szerint jogutód nélkül, végelszámolással megszűnik az a kassza, amelynél a tagdíjfizető ügyfelek aránya a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül nem éri el a 70 százalékot.

Ezt a szabályt először szeptember 30-át követően kell az azt megelőző hat hónapra, tehát először az április és szeptember közötti időszakra alkalmazni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) októberben vizsgálja majd meg először a 70 százalékos tagdíjfizetési arány meglétét.

Aki nem tudja vagy nem akarja vállalni a rendszeres tagdíjfizetést, visszaléphet a társadalombiztosítási rendszerbe, ebben az esetben felveheti a pénztárban tartott megtakarításán elért infláció feletti hozamot és az egyénileg teljesített befizetéseket is.

Érdemes megfontolnia a visszalépést annak, aki alacsony számlaegyenleggel rendelkezik, amelyet nem áll módjában önkéntes tagdíjbefizetéssel növelni, vagy nem kívánja a kötelező tagdíjbefizetést teljesíteni. Akinek ugyanis kevés megtakarítása van, annak a magánkasszában lévő megtakarítás vélhetően nem jelentene érdemi nyugdíjkiegészítést, visszalépés esetén azonban százszázalékos állami nyugellátásban részesül majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.