Tovább javult a viszonylagos energiaárunk

Az év első felében tovább javult lakossági áram- és gázárunk helyezése az Eurostat által mért államok sorában. Gázárunk irigylésre méltóan alacsony, a nagyobb fogyasztásúak vásárlóerőhöz mért áramárán viszont van még mit csökkenteni.

Magyarország lakossági energiaára töretlenül javítja helyezését az Eurostat rangsorában. A tegnap 2014 első félévével frissült kimutatás szerint a legkisebb fogyasztási kategóriában 37 mért ország közül euróban az áram nálunk a tizedik legolcsóbb. Az elmúlt két félévben sem álltunk máshol, igaz, akkor még eggyel kevesebb állam adatát kapták meg. Az eggyel nagyobb - évi 1000-2500 kilowattóra - fogyasztás tarifáját tekintve a javulás látványosabb: friss 10. helyezésünk egy félévvel előtte 13., egy éve pedig 15. volt 38, illetve 37 ország sorában.

A vásárlóerő szerint mért áramár-rangsorban mindkét fogyasztás körében szintén egyre kedvezőbb a helyzet: míg a legalacsonyabb fogyasztás szerinti helyezésünk három félév alatt 33 állam közül a 16.-ról a 13.-ra került, addig az eggyel magasabb fogyasztási szinten 34 ország közül a 24.-ről a 20.-ra kerültünk. A fizetésekhez képest mért áramár tekintetében tehát a folyamatos javulás ellenére van még mit behoznunk.

Lakossági gázárunk irigylésre méltó: a legkisebb és az eggyel nagyobb fogyasztási kategóriában (évi 200 gigajoule fogyasztásig) a mért 28-29 európai állam közül mi vagyunk a bronzérmesek. A fizetésekhez képest mért lakossági gázár a legkisebb fogyasztás esetén 2013 második félévében megbicsaklott, és 27 állam közül a 8.-ról a 10. helyre csúszott vissza, ám 2014 első felében a 7. helyre javítottunk. Az eggyel nagyobb gázfogyasztás tarifája az átlagkeresetekhez képest 27 állam sorában három félév alatt a 15. helyről a 9.-re került, ami szintén erőteljes javulásról tanúskodik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.