Tovább ereszt a kínai lufi

A kínai tőzsde zuhanásának még koránt sincs vége, s a pekingi kormány sokkal jobban tenné, ha hagyná érvényesülni a piaci folyamatokat ahelyett, hogy állandóan beavatkozik azokba – idézi Mark Mobiust, a feltörekvő piacok egyik legjobb ismerőjét a Bloomberg. A pénzügyi guru lényegében ezzel azt szorgalmazza, hogy hagyni kell leereszteni vagy kipukkanni a kínai tőzsdelufit.

A magyar állampapír-állomány mintegy tíz százalékát birtokló Franklin Templeton Investments befektetési társaság vezetője szerint a kínai kormány hatástalanul próbálkozik azzal, hogy az 5100 milliárd dollárosra fúvódott kínai tőzsdelufin keletkezett lyukakat betömködje, a helyzet attól nem lesz jobb, ha a nagyvállalatok számára megtiltja részvényportfóliójuk eladását, vagy ha maga öl dollármilliárdokat az elértéktelenedő papírok felvásárlásába.

Mark Mobius: Kínának be kell ismernie a kudarcot
Mark Mobius: Kínának be kell ismernie a kudarcot
Danish Siddiqui / Reuters

A sanghaji tőzsde júniusban ért a csúcsra, onnan viszont gyors lejtmenetbe kapcsolt, a pekingi vezetés csak az esés sebességét tudja ideig-óráig befolyásolni. Mobius szerint ezzel tisztában is vannak, bár a beismerés még késik. Igaz, a második világháborús győzelmi megemlékezések idején sokkal fontosabb az ország megkerülhetetlen világgazdasági tényezőként történő elismertetése – a tőzsdén eközben elszórt milliárdok ehhez képest aprópénznek tekinthetők. A térséget közel négy évtizede közelről ismerő Mobius hozzátette: a kormány presztízsveszteség nélkül szeretne kiszállni az ügyből, ezért a fokozatos visszahúzódás taktikáját fogja választani. A központi beavatkozást megvédte a G20-ak hét végi pénzügyminiszteri tanácskozásán Zhou Xiaochuan jegybanki kormányzó, aki szerint a nagy tételben állami részvényvásárlásokkal csökkentették a rendszerkockázatot és stabilizálták a piacot.

Thomas DeMark, a tőzsdei mozgások törvényszerűségeit matematikai képletbe foglaló szaktekintély szerint még 18 százalékkal ereszkedik lejjebb a Shanghai Composite index, amely júniusban 5178 ponton állította fel rekordját. A mutató a négynapos munkaszünet után hétfőn újabb 2,5 százalékot esett, 3080 ponton zárta a kereskedést. Ebben közrejátszott az is, hogy a kínai kormány 7,4-ről 7,3 százalékosra csökkentette idei növekedési várakozásait, bár szakértők szerint inkább a hetes számot kellett volna megcélozniuk. Hivatalosan a szolgáltatószektorban tapasztalt gyengébb teljesítménnyel indokolták a lépést – írja a The Wall Street Journal. A kínai gazdaság lassulását reformokkal és költségvetési ösztönzéssel kell megállítani, ehhez a kormány fokozott szerepvállalása szükséges. Az állami nagyvállalatok hatékonyságán, versenyképességén például mindenképpen javítani kell – húzza alá Bruce Yu, a Franklin Templeton tajpeji befektetési menedzsere.

A kormány a jüan védelmére sem sajnálta a pénzt: egyetlen hónap alatt rekordot jelentő 94 milliárd dollárral csökkentek a kínai devizatartalékok. A központi bank két lépésben leértékelte a jüant a dollárral szemben, majd az árfolyam védelmére kelt, nem engedte még mélyebbre süllyedni saját fizetőeszközét. A kínai tartalékok 3560 milliárd dollárra csökkentek augusztusban, azaz már csak emlék a tavaly júniusi 3990 milliárd dolláros történelmi rekord.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.