Tovább csökkent az álláskeresők száma

Egy hónap alatt 2,7, egy év alatt 30 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma.

Tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma: 2014 márciusában a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatbázisában 431500 álláskereső szerepelt. Ez 2,7 százalékkal alacsonyabb az előző havi adatnál, és több mint 30 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján pénteken közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

Márciusban 192900 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra. Közel harminc százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.
A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 9,8 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 6,2 százalékos értéket mutatott.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2013. december-2014. februári időszakban 379400 volt; ez 8,6 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 3 százalékponttal csökkent.

2014. márciusban a nyilvántartásban 55300 pályakezdő álláskereső szerepelt. Arányuk az összes álláskereső között 12,8 százalékot tett ki. A pályakezdők létszámának az előző év azonos hónapjához képesti mérséklődése tovább folytatódott: 25,2 százalékkal csökkent egy év alatt.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma tovább csökkent az előző hónaphoz és az előző év márciusához képest is. Az előző évhez képest közel harmadával esett vissza a tartós álláskeresők száma. A 123 200 tartós állás nélküli az összes álláskereső 28,6 százalékát tette ki.

Márciusban 3,4 százalékkal kevesebben - összesen 53900-an - kerültek álláskeresői nyilvántartásba, mint egy évvel korábban. Közülük mintegy 5700-an - a belépő mintegy tizede – első alkalommal kértek regisztrációt.

2014 márciusában a foglalkoztatók összesen 80100 üres álláshelyet jelentettek be, amely egy hónap alatt jelentős emelkedést mutatott. Az újonnan bejelentett állások 72,2 százalékához igényeltek a foglalkoztatók támogatást. Összességében 2014. márciusban 138800 álláslehetőség állt rendelkezésre, melyek közül a zárónapon 65800 maradt betöltetlen.

Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma újra felívelő pályára lépett: 57800 álláshelyet jelentettek be, ami egy hónap alatt közel négyszeresére emelkedett. A támogatott álláslehetőségek 92,5 százaléka a közfoglalkoztatás valamely eszközét takarja. A legnagyobb támogatott munkaerőigény-kínálat Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt.

Nőtt az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma is: a 22300 fős igény az előző havinál 34,5 százalékkal, az egy évvel korábbinál közel kétszer magasabb volt. Márciusban a nem támogatott állások elsősorban tehergépkocsi-vezető, mechanikaigép-összeszerelő, egyéb szolgáltatási és szállítási, egyszerű ipari és bolti eladó foglalkozásokra vonatkoztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.