Totális adóreformot hirdetett az MSZP

Magyarországon csak progresszív jövedelemadózás mellett képzelhető el racionális és felelős költségvetési és gazdaságpolitika – olvasható az MSZP Baloldali Gazdaságpolitikai Programjának vitairatában.

Bemutatta a Magyar Szocialista Párt (MSZP), hogy milyen gazdaságpolitikát kínál a jelenlegi kormányéval szemben. A Baloldali Gazdaságpolitikai Program 1.0-s vitairata szerint a Fidesz által egy válságidőszakban bevezetett, az adójóváírást megszüntető egykulcsos adórendszer társadalmilag elfogadhatatlan, gazdaságilag súlyosan káros volt. Az alacsonyabb bérű foglalkoztatás költségszintje irreálisan megemelkedett, növelte a szürkegazdaságot, miközben az átalakítás által végrehajtott jövedelemátcsoportosítás csökkentette a fogyasztást, a növekedés ellen hatott. Továbbá az szja-átalakítás jelentős lyukat ütött a költségvetésen.

Ezért az MSZP szerint csak a progresszív jövedelemadózáshoz történő visszatérés mellett képzelhető el racionális és felelős költségvetési és gazdaságpolitika, a gazdasági stagnálás megszüntetése és igazságos társadalompolitika. Ez azt jelentené, hogy az szja-rendszer átalakításának lényege az alacsony jövedelmek tényleges adóterhelésének csökkentése és a magasabb jövedelműek részére az elmúlt években nagyvonalúan kiosztott adócsökkentések részbeni visszavétele, miközben a gyermekkedvezmények révén a családosoknak juttatott jövedelmeket változatlan nominális szinteken tartanák.

Szerintük egy háromkulcsos adórendszerre lenne célszerű visszatérni. Az átlagkeresetig az adókulcs 14-16 százalék lenne. Az átlagkeresettől az átlagkereset kb. kétszereséig érvényesülne egy 24-26 százalékos középső adókulcs, e felett az adó 29-32 százalék lenne. 

Összességében az átalakítás az átlag alatti és főleg a minimálbér körüli nettó jövedelmeket növeli, az átlag feletti és főleg a magasabb jövedelmeket csökkenti. A magasabb jövedelműek adóterhelése így is jóval kisebb lesz a 2010. évinél (az egykulcsos adórendszer bevezetése előtti helyzetnél).

Az MSZP úgy képzeli, hogy a családi adókedvezmények fennmaradnak, de ezek érvényesítésére csak a teljes jövedelemből a legkisebb szja-kulcs szerint számított adóból van mód. Szerintük indokolt lenne a családi adókedvezmény teljes érvényesíthetőségét lehetővé tenni az alacsonyabb jövedelmű, kellő szja-befizetéssel nem rendelkező alkalmazottak számára, azaz bevezetnék a negatív szja-t.

A vitairat szerint ki kellene vezetni a telefonadót és az ágazati különadókat, de legalábbis olyan mértékűre csökkenteni, ami nemzetközileg is elfogadott. A tranzakciós illetéket nem a gazdaság átlátható működését jelentő banki átutalások, hanem a rövid távú, nagy összegű spekulációs befektetések (főleg ha lesz ilyen EU-szabályozás), illetve a nagy összegű készpénzes fizetések után, a gazdaság fehérítése érdekében kell kivetni, akár jelentősen növelt kulccsal – írják.

Ugyan az áfa 27 százalékos kulcsát elfogadhatatlanul magasnak tartják, ugyanakkor az MSZP szerint a csökkentésére rövid távon nincs költségvetési mozgástérA 10 százalékos társasági adó 500 millió forintos értékhatára erősen eltúlzottnak bizonyult, a kkv-szektor egészének kevés segítséget ad. Ezért az értékhatárt indokolt 40-50 millió forintra leszállítani, és az így felszabaduló forrásokat az adórendszeren belül átcsoportosítani – írják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.