Törvényt kap a turizmus

A turizmusról és vendéglátásról szóló törvény jelenleg közigazgatási egyeztetésen van, a jogszabályt várhatóan még az idén az első félévben a parlament megtárgyalja, és elfogadja - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az Idegenvezetői Világnap nyitó rendezvényén, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában (BKIK) pénteken.

A BKIK az idén kilencedik alkalommal rendezi meg az Idegenvezetői Világnap fővárosi rendezvényét február 24-26. között, amelyek keretében mintegy száz programot tartanak városszerte.

A rendezvénysorozatot megnyitó "Mit hoz az újév hazánk turizmusának?" című konferencián Szatmáry Kristóf elmondta, hogy előzetes adatok alapján 2011-ben a külföldi látogatók száma 3,8 százalékkal, a szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakáké 7,3 százalékkal, kereskedelmi szálláshelyek árbevétele pedig 3 százalékkal nőtt.

A dokumentumot hamarosan a tárca társadalmi egyeztetésre bocsátja - tette hozzá.

Szatmáry Kristóf elmondta: a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény keretszabályozás lesz, és elfogadás esetén 2013. január elsejétől fog kötelezettségeket, jogokat előírni. Kifejtette, a törvényben többi között szabályozni kívánják az idegenforgalmi adó és a hozzákapcsolódó állami normatív kiegészítés felhasználását. Meghatároznák, hogy mire lehet elkölteni ezt a forrást a turizmus fejlődése érdekében. Korábban az idegenforgalmi adó felhasználásának eltérő gyakorlata volt, néhány önkormányzat az idegenforgalmi bevételt a turizmusba forgatta vissza, viszont jó néhány nem, helyette működési és egyéb költségre költötte az idegenforgalomból származó bevételt.

Az államtitkár kifejtette a törvényben megteremtik a turisztikai desztináció menedzsment (TDM) jogi szabályozását. Szerinte az ország egy részén jól működik a TDM-rendszer, míg másik részében kevésbé, ezt próbálják meg a törvényben egy szintre hozni.

A kormány szándéka, hogy helyben is létrejöjjenek azok a szövetségek, egyezségek az érintettek - a város, a szállodák, a vendéglősök - között, amelyek a turizmust szolgálják. A térség reklámozására forrást is kell biztosítani - mutatott rá.

Szerinte a készülő törvény kísérletet tesz arra is, hogy a vendéglátásban kategorizálja a szolgáltatásokat. Példaként említette, a West-Balkán szórakozóhelyen történt tragédia rámutatott arra, hogy nincs megkülönböztetve például a disco és a közétkeztető hely szabályozása. Törvényben kell megteremteni annak az alapját, hogy rendeletben elő lehessen írni a különböző helyekre vonatkozó szabályokat.

Szatmáry Kristóf beszélt arról is: ha már vannak vendéglátóhelyi kategóriák, akkor meg kell mondani azt is, hogy ezekre hogyan alkalmazzák a minősítési rendszert, kötelező legyen-e mindenkire, vagy csak az ágazat egyes részeire. Szerinte szálláshely esetében pozitív hozadéka lehet annak, ha kötelező minősítő rendszert írnak elő, hiszen a vendégek egyértelműen látnák, milyen szolgáltatást kapnak az adott helyen.

Az államtitkár szerint a 2012. év sem lesz könnyű a turizmus számára. Bízik abban, hogy az idén folytatódik a külföldi vendégek és vendégéjszakák növekedése. A kormány a belföldi turizmus fejlődésének elősegítésére jó néhány eszközt jelentetett meg, köztük a Széchenyi Pihenő Kártyát, az uniós pályázati lehetőségeket és a Magyar Turizmus Zrt. ezt a célt szolgáló forrásait, így számítása szerint a belföldi turizmus szerény növekedést tud elérni 2012-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.