Törvénymódosítást a gazdák érdekében?

Az árvíz sújtotta területeken kialakult katasztrofális helyzet miatt várhatóan az adó- és illetéktörvények módosítását, illetve a gazdák hiteltörlesztésének megkönnyítését is kezdeményezi a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz); a szervezet egyben a kárbejelentés megtételére is felhívta a gazdálkodók figyelmét.

Jakab István, a szervezet elnöke, fideszes országgyűlési képviselő hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón emlékeztetett rá: május végére több csapadék hullott le az országban, mint a szokásos éves mennyiség, így a gazdák még traktorral sem tudtak kimenni a határba, a kárfelmérés most történik.

Hozzátette: a kárérték becslésében egyelőre óvatosnak kell lenni. Jakab István felhívta a figyelmet arra, hogy szerdára - akkor ül össze a Magosz elnöksége és választmánya - a Magosz a kormány részére megfogalmazza és átnyújtja azt a javaslatcsomagot, ami az árvíz sújtotta gazdákat segítheti.

Várható javaslataikról elmondta: meg kell oldani, hogy akik adományokat akarnak adni, azok ezt lehetőleg adómentesen megtehessék, sürgős változtatásra van tehát szükség az adó- és illetéktörvényekben. A gazdák által felvett hiteleket - amelyeket most fizetni nem tudnak - prolongálni kell, azoknál a fejlesztéseknél pedig, amelyek a katasztrófa miatt nem folytathatók, reális időpontot kell meghatározni a befejezésre.

Az agrárkárenyhítésre elegendő pénzt kell biztosítani - hangsúlyozta. A Magosz elnöksége valószínűleg úgy foglal majd állást, hogy azoknak, akik nem tudják befizetni a kárenyhítés díját, azt valamilyen alapból fizesse ki a kormány. Jakab István a hétvégén a vízzel elöntött területeket személyesen bejárva találkozott az árvíz sújtotta gazdákkal. A látottak alapján arra kérte a fuvarozókat és azokat, akiknek van felesleges takarmányuk, segítsék a bajba jutott gazdákat, az árvíz sújtotta területen ugyanis éheznek az állatok.

Domján Gergely, a Magosz alelnöke, a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök elnöke a sajtótájékoztatón arra kérte az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) munkatársait, hogy a gyommentesítés vizsgálatánál ne büntessék azokat a gazdálkodókat, akik a földjükre nem is tudnak rámenni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.