Törvényi szinten a biztonsági gázkészlet

Mától az előírásoknak megfelelő, 915 millió köbméteres szinten áll az ország stratégiai gázkészlete.
A rendeletben előírt mértékű, 915 millió köbméteres biztonsági földgázkészlet betárolása a július 1-jei határidő előtt megtörtént - közölte ma, július 1-jén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter június 26-án még arról számolt be, hogy a stratégiai gázkészlet feltöltése folyamatos, Ukrajnából szerződésszerűen érkezik a földgáz. Hozzátette: az MMBF Földgáztároló Zrt. június 30-ra törvényi kötelezettségeinek eleget tud tenni, addigra betárolják a 915 millió köbméter stratégiai gázkészletet.

Megjegyzendő, hogy a stratégiai gázkészletezés rendszerét kidolgozó Gyurcsány-kormány még 1,2 milliárd köbméterben szabta meg a stratégiai gázkészletek legalsó szintjét. Ezt a második Orbán-kabinet először 600 millió köbméterre csökkentette, majd nemrég 915 millió köbméterre növelte.

Az MVM Csoport pénteken közölte az MTI-vel: az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlésének döntése értelmében a társaság 100 milliárd forint értékű tulajdonosi kölcsönt vesz fel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től. Az összegért a csoport egyik energiakereskedő társasága, a Magyar Földgázkereskedő Zrt. az elérhető legtöbb földgázt vásárolja meg és tárolja be.

A közlemény szerint az ország ellátásbiztonságát jelentősen növelő lépéssel az MVM Csoport saját földgázkészletei megközelítik majd a kétmilliárd köbmétert. A tárolókba besajtolt gáz mennyisége jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a télre elegendő energiatartalék legyen - írták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.