Történelmi mérésmódszert törölt Amerikában az FTC

A „Light” és a „Low tar” (alacsony kátránytartalom) reklámfelirattal vásárlókat csábító cigarettagyártóknak át kell gondolniuk stratégiájukat, ugyanis az USA kereskedelmi hatósága (FTC) érvénytelenítette azt a módszert, ami alapján bagatellizálhatták termékük egészségkárosító hatását.

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) érvénytelenítette a cigaretták kátrány és nikotintartalmát vitatható módon mérő módszert, amelyet 1966 óta használ a dohányipar. Az indok: a vizsgálati eredmények által kimutatott alacsony károsanyag tartalom azt a képzetet keltheti a dohányosban, hogy amit szív, az kevésbé káros és rákkeltő hatása is sokkal mérsékeltebb.
Félrevezető és zavaros eredményeket produkál az elavult mérési módszer, s ehhez, az FTC nem adhatja tovább a nevét – szögezi le a kereskedelmi hatóság.

A lényeg, hogy a dohánygyártók ezután nem hivatkozhatnak arra, s nem tüntethetik fel a dobozokon, hogy a kereskedelmi hatóság által elisnert módszerrel mutatták ki a cigaretta „veszélytelenségét”. A módszer alkalmazásának kezdetekor, 1966-ban még más volt a helyzet, tényleg azt hihettek a dohányzók, hogy minél kisebb kátrány- és nikotindózist vesznek magukhoz, annál kisebb egészségügyi kockázatnak teszik ki magukat. Azóta kiderült, hogy ez messze nem igaz.

A mai tudományos konszenzus szerint viszont a vizsgálati módszer értékelhetetlen és értelmezhetetlen adatokat szolgáltat a dohányosok számára, akik ebből helytelen következtetéseket vonhatnak le – állítja a FTC. A „Light” és a „Low tar”, azaz alacsony kátránytartalommal hirdetett cigaretták reklámanyagának tudományos megalapozottságáról a Szenátus júliusban rendelt el vizsgálatot.

A negédes és fogyasztókat becsapó dohányhirdetések ellen keresztes hadjáratot hirdető Frank Lautenberg demokrata szenátor melegen üdvözölte az FTC döntését, s reméli, hogy a beetető reklámszlogeneknek ezzel egyszer s mindenkorra vége. Az amerikai cigarettásdobozokon szereplő „FTC method”, egyszermind megszünt hivatkozási alap lenni, éppen húsz évvel azután, hogy az ezt kidolgozó állami kutatóintézetet felszámolták. Azóta egy a dohánygyárak által támogatott laboratóriumban végezték a károsanyag teszteket, az „FTC method” alapján.

A nagy amerikai cigarettagyártók egyelőre érdemben nem kommentálták az FTC döntését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.