Történelmi mélyponton a lakásépítés

A fővárosban esett vissza messze legnagyobb mértékben a lakásépítések száma. A hazai építőipar az elkövetkező évekre folytatja a mélyrepülését.

Szépítgetés nélkül, egyszerűen döbbenetesnek nevezte a megkérdezett szakértő a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma publikált lakásépítési adatait. Borsi László, a Lakásvásár Médiacsoport elnöke szerint évtizedek óta nem volt példa arra, hogy Magyarországon ilyen kevés új lakás épüljön egy év alatt.  

Márpedig a KSH szerint az év első kilenc hónapjában 6509 új lakás épült, ami annyit jelent, hogy az év végéig úgy 8000 lakás átadása várható – vélekedett Borsi, aki szerint még a 10 ezer új lakás építése is súlyos visszaesést jelent, a nyolcezres szám viszont egyszerűen lesújtó.

Borsi László úgy véli, hogy a rendkívüli visszaesés a válságon túl leginkább annak tudható be, hogy az állam mára gyakorlatilag teljesen kivonult erről a területről, támogatás nélkül pedig különösen vállalkozásnak képtelenség megfizethető áron lakást építeni. Ezzel magyarázható, hogy elsősorban a vállalkozói lakásépítések száma esett vissza, míg a magánszemélyek által felhúzott épületeké-lakásoké kevésbé.

A visszaesés ugyanakkor toronymagasan a fővárosban volt a legerősebb: itt 58 százalékkal kevesebb lakást adtak át, mint tavaly ilyenkor.

A jóval nagyobb fővárosi visszaesés oka az lehet, hogy itt már sokkal nehezebb eladni az új lakásokat. A fővárosban nemcsak az telekárak jóval magasabbak, hanem itt igen erőteljes a nyomás a használtlakás-piacról is.

A szakértő úgy látja, hogy most a leginkább meghatározó tendencia – minden vagyoni csoportban –, hogy a meglévő, nagyobb lakást próbálják egy osztállyal kisebb, olcsóbb és jellemzően használt lakásra lecserélni.

A piacon az év elején megjelentek nagy tömegben az árfolyamrögzítéssel élt devizahitelesek lakásai, ami szintén
fokozta az eladói nyomást.

Mivel az időközben kiadott építési engedélyek száma is tízezer alatt van, így a negatív tendencia várhatóan az elkövetkező évekre is jellemző lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.