Történelmi mélyponton a brit jegybanki kamat

Több mint három évszázados mélypontra süllyedt csütörtökön a brit jegybanki alapkamat, miután a Bank of England a piaci várakozásoknak megfelelően fél százalékponttal, az eddigi 2,00 százalékról 1,50 százalékra csökkentette irányadó kamatát.

Az 1694-ben létrehozott Bank of England eddigi történetében még nem volt példa 2,00 százaléknál alacsonyabb kamatra.

A brit központi bank tavaly novemberben kezdett különösen agresszív pénzügypolitikai enyhítésbe, tekintettel a súlyos recesszióról szóló előrejelzésekre.

Abban a hónapban, a piacot  alaposan meglepve, egy menetben 1,50 százalékpontos kamatcsökkentést  hajtott végre - ez volt a legnagyobb egyszeri brit monetáris enyhítés 1844 óta -, és decemberben újabb 1,00 százalékponttal csökkentette alapkamatát, a csütörtökig érvényben volt 2,00  százalékra.

Általános citybeli várakozás szerint azonban a brit kamatcsökkentés a csütörtökön elért történelmi mélyponton sem áll meg.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR), az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző cég 2009-re szóló éves prognózisa szerint az irányadó brit jegybanki kamat még a nyár előtt  fél százalékra süllyed.

Ugyanezt jósolja az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ  legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - is,  amelynek Londonban kiadott idei világgazdasági prognózisa szerint a Bank of England már 2009 elején 0,5 százalékig viszi le irányadó kamatát.

A CEBR 2,9, az EIU 2,5 százalékos - egyaránt évtizedek óta nem látott súlyosságú - brit GDP-visszaesést jósol 2009-re.

A különböző előrejelzések abban megegyeznek, hogy a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-térségen belül valószínűleg Nagy-Britannia éli át a legmélyebb recessziót az idén, elsősorban a  hatalmasra duzzadt - az amerikainál is nagyobb - ingatlanpiaci buborék hirtelen kipukkadása és a hitelkiáramlás ezt követő, szinte teljes elapadása miatt.

Londoni elemzők az euróövezeti jegybank (EKB) részéről is további meredek kamatcsökkentéseket várnak.

Az EIU szakértői például az euróövezetben 1,2 százalékos GDP-visszaesést valószínűsítenek 2009-ben. De 2010-ben is mindössze  0,5 százalékra élénkülő növekedéssel számolnak a várhatóan továbbra is rendkívül szűkös hitelkínálati környezetben.

Ennek alapján a cég azt jósolja, hogy az EKB két, egyenként 0,75 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre 2009 első felében, a  jelenlegi 2,5 százalékról 1,00 százalékra süllyesztve az irányadó  refinanszírozási kamatminimumot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.