Törökök csillapítják a régió éhségét

Törökország felé fordul a délkelet-európai térség energiaéhségben szenvedő négy állama. Miután meghiúsult az orosz földgázt szállítani hivatott Déli Áramlat vezeték, Magyarország, Szerbia, Macedónia és Görögország a több mint ötven éve az Európai Unió kapuján kopogtató törököktől reméli, hogy segíti az orosz, azeri, türkmén vagy más eredetű földgáz tranzitját.
Gáztárgyaló miniszterek. Nem kebabra megy a játék
Gáztárgyaló miniszterek. Nem kebabra megy a játék
Soós Lajos / MTI

Ehhez szállítási infrastruktúra is kellene, a mintegy ötmilliárd eurós beruházásokhoz a magyar–szerb–macedón–görög kvartett az EU-tól remél pénzügyi forrásokat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezdeményezésére Budapesten tárgyalt a kérdésről a szerb, a macedón és a görög külügyminiszter, valamint a török Európa-ügyi miniszter. Ivica Dacsics szerb külügyminiszter szerint az energiaellátás nemzetbiztonsági és versenyképességi kérdés, a magyar kollégája hozzátette, hogy a régió energiaellátásának biztosítása az EU felelőssége. A cél, hogy minél több beszerzési forrást vonjanak be, és ezek versenyezzenek a fogyasztókért.

– A földgáznak nincs geopolitikai színe, az energiakérdést nem kellene az EU és Oroszország közötti geopolitikai vita részének tekinteni – mondta Dacsics.Bárhonnan jöjjön is a gáz, Törökország tranzitországként megkerülhetetlen szereplő. Volkan Bozkir török Európa-ügyi miniszter szerint 2018-ra lesz kész a kezdetben 16 milliárd köbméter kapacitású transzanatóliai gázvezeték (Tanap). A 10-11 milliárd dolláros beruházással azeri földgázt hoznak a Kaszpi-tengerből Görögországon és Albánián át Olaszországig.

Korábban a közel 1850 kilométer hosszú csőkígyó leágazásaként tervezték a Nabuccót, most e szintén meghiúsult projekt módosított változata is az opciók között lehet. Brüsszel és Moszkva megegyezésén múlik, hogy a Putyin által felajánlott, a török piacot ellátni hivatott, Fekete-tenger alatti gázvezetéket –ha majd egyszer megépítik – be lehet-e vonni a délkelet-európai térség energiaellátásába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.