Töröcskeiéknél törzsvendég az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) péntektől felügyeleti biztosokat rendelt ki a Széchenyi Lízing Zrt.-hez és a Platinium Zrt.-hez. Az intézkedéseket a pénzügyi vállalkozások tőkehelyzete és a jogszerű működés szavatolásának szükségessége indokolta – derült ki az MNB közleményéből.

A biztosok átvették a társaságok irányítását, egyéb korlátozó intézkedéseket azonban a jegybank még nem hozott a társaságokkal szemben. A pénzügyi vállalkozásoknál hitelt felvevő vagy faktorálási ügyletben részt vevő ügyfeleknek a szerződésesekben vagy az azt kiegészítő általános szerződési feltételekben meghatározott módon változatlanul teljesíte niük kell törlesztési kötelezettségüket – hívta fel a figyelmet az MNB.

A jegybank adatai szerint a 2012 végén létrehozott Széchenyi Lízing tavaly év végén közel 492 millió forint ügyfelekkel szembeni követelést kezelt, míg a faktorálással foglalkozó, 2005-ben alapított Platinium állománya elérte az egymilliárd forintot. A Széchenyi Lízing és a Platinium is Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezetőjének érdekeltségébe tartozik.

Előbbi tulajdonosa a Széchenyi Bank, amelynek többségi tulajdonosa Töröcskei T&T Vagyonkezelő Zrt.-je, ez egyúttal a Platinium legnagyobb részvényese is. Az ÁKK-vezér pénzügyi érdekeltségei sorra kerülnek nehéz helyzetbe. A kisebb részben, 49 százalékban állami tulajdonban lévő Széchenyi Bankhoz a múlt héten rendelt ki felügyeleti biztosokat az MNB a hitelintézet tőkehelyzete, a jogszerű működés szavatolásának szükségessége és az intézmény működése kapcsán az érdekeltek – elsősorban a betétesek, illetve a hitelezők, tulajdonosok – halaszthatatlan védelme miatt.

A napokban vonta vissza a felügyelet a Széchenyi István Hitelszövetkezet engedélyét is. A pénzintézetnél egy vizsgálat súlyos pénzügyi problémákat és működési szabálytalanságokat tárt fel. A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet engedélyét még januárban vonta vissza az MNB.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.