Töröcskei köre tarolt az NFÜ uniós tőkepályázatán

Összesen 12 milliárd forintot nyert az uniós forrású, közel harmincmilliárd forint keretű Jeremie II. hazai pályázatain a Töröcskei István Fidesz-közelinek tartott bankárhoz köthető két tőkealap.

Töröcskei István Fidesz-hátországhoz közel állónak tartott bankár köre tarolt a 28,5 milliárd forint uniós forrást szétosztó Jeremie II. tőkebefektetési alap tegnap lezárult pályázatain - tudósít a Figyelő. Töröcskei István jelenleg többek között az Államadósság-Kezelő Központ vezetője és a Széchenyi Bank tulajdonosa.

A Jeremie II. tulajdonképpen kockázati tőkebefektetés, melynek keretében az uniós forrású alap befektetőként száll be bizonyos társaságokba, remélve, hogy azok ígéreteiknek megfelelő növekedést produkálnak és így a részesedés később drágábban értékesíthető.

A tudósítás szerint a tíz nyertes pályázat közül a Töröcskei Istvánhoz kötődő Kairos Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. és Prosperitás Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. egyaránt két-két nyertes pályázatot is jegyez. Mindkettő nyert ugyanis az egyenként 1,5 milliárdos és az egyenként 4,5 milliárdos tőkét jelentő kiíráson.

A 4,5 milliárdot jelentő Növekedési Alap kiírásának harmadik nyertese a Csányi Sándor OTP Bank-vezérhez köthető Bonitás Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.

Egyenként hárommilliárdos forráshoz jut az egykori New York Brokerből ismert üzletemberekhez kötődő New York Kockázati Tőkealapkezelő Zrt., a Biggeorge's-ből ismert Nagygyörgy Tibor és Nyíri Viktor X-Tech Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. nevű cége, valamint a wallisos Veres Tibor tulajdonában álló Venturio Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.

Másfél-másfél milliárdot nyert a Core Venture Kockázati Tőkealapkezelő Zrt., melyben mások mellett a Quaestor foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatójának igazgatósági tagja, Lihi József, Gaál Csaba, a CIG Pannónia korábbi vezérigazgatója és a Fotexből, illetve a Pannon-Flaxból ismert Ökrös András neve szerepel; valamint az Első Magyar Kockázati Tőkealapkezelő Zrt., más tőkealapokból ismert üzletemberekkel.

A lap eredetileg 33 pályázatról tud. Ily formán igen komoly idegeskedést tapasztaltak az eredményhirdetést megelőzően és azóta is.

Az indulók többek között arra panaszkodtak, hogy a szóbeli előadásokat elbíráló zsűriből kihagyták a szakmai előkészítést végző Magyar Vállakozásfinanszírozási (MV) Zrt.-t, a kockázati tőkések szövetségét és más szakmai szervezeteket is. A zsűriről döntő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kommunikációs vezetője, Csepreghy Nándor ezt azzal magyarázta, hogy az előkészítésről anyagok kerültek ki a sajtóba. A végső döntés előtt ezt szerették volna megakadályozni a szakma számára ismeretlen - ám szerinte szintén felkészült - szakemberek kiválasztásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.