Töröcskei bankja milliárdokat bukott

Nagy a felfordulás az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatójának bankjánál, amely nemrég még le akarta nyelni a Raiffeisen Bankot. Hatalmasak a veszteségek, mennie kell a vezérigazgatónak és két helyettesének. Töröcskei István pozíciói meggyengültek, hirtelen milliárdokat kellene előteremtenie - írja a hvg.hu.

Áll a bál annál a banknál, amelyik januárban még egy euróért akarta megvenni a nála százszor nagyobb Raiffeisen Bankot. A hvg.hu több helyről származó információi szerint a Széchenyi Bank tavaly milliárdos nagyságrendű veszteséget szenvedett el, és az is eldöntött, hogy elküldik az elnök-vezérigazgatót, Szakács Tibort, valamint két vezérhelyettesét, Deák Klárát és Lakatos Zsoltot. Mint ismert, a pénzintézet Töröcskei István érdekeltsége, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója egyik cégével, a T & T Ingatlanforgalmazó Zrt.-vel 51 százalékos többségi tulajdonos, a kisebbségi, 49 százalékos tulajdonrész tavaly június óta az államé – írja a hvg.hu.

A Széchenyi Banknál tavaly 2 milliárd forint veszteség keletkezett, ami egy ilyen törpebank esetében nagyon komoly össszeg, a bank 6,1 milliárdos jegyzett tőkéjének 30 százaléka. (A helyzet komolyságát azzal lehet érzékeltetni, hogy ha a magyar bankrendszerben hasonló mértékű veszteség lenne, akkor az nagyjából 800 milliárdos mínuszt jelentene.)

A bank rossz állapota abból is kitűnik, hogy nagyon magas, a bankrendszer durván 20 százalékos átlagát jócskán meghaladó a nemteljesítő hitelek aránya. Ez érthetővé teszi azt, amit egy, a bank ügyeit ismerő forrás is említett: a bank üzemi szinten havonta pár százmillió forint veszteséget termel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.