Tornatermeket vásárol ki a kormány

Kivásárolja a ppp-beruházásokat az állam: a két évvel ezelőtti nagy nekibuzdulás után a valóban drága autópálya-projektekhez nem nyúlnak, helyettük maradt az oktatási intézmények sportlétesítményeinek visszavétele. A beavatkozásra 15 milliárd forintot szánnak.

A múlt fejlesztéspolitikai hibáinak felszámolása jegyében megkezdi a szocialista kormányok idején megkötött ppp-szerződések felszámolását a kormány – jelentette be Giró-Szász András. A kormányszóvivő tájékoztatójában arról beszélt: a vizsgálatok bebizonyították, hogy a magántőkéből megvalósuló fejlesztéseknek ez a módja az állam és az önkormányzatok számára a lehető legdrágább megoldás.

A transzparencia és a működő monitoringrendszerek hiányában megszületett ppp-beruházások összességében háromezermilliárd forint terhet jelentenek az országnak. Ebből évente 120 milliárd forint terheli az állam és az önkormányzatok kasszáját. A kormányszóvivő szerint az állam akkor jár jól, ha ezeknek az elhibázott projekteknek legalább egy részét kivásárolja. A meglévő szerződések költsége ugyanis lényegesen nagyobb annál az összegnél, ami kizárólagos állami finanszírozás mellett indokolt lenne.

Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára bejelentette: a kormány első körben 15 milliárd forintot szán 35 oktatási intézmény ppp-konstrukcióban épült sportlétesítményének kivásárlására, köztük a Törökbálinton leállított iskolai beruházás állami kézbe vételére. Itt a 30-40 százalékos készültségben lévő fejlesztés jogainak visszaszerzése után az építkezés folytatódhat, a beruházás befejezését 2013 őszére tervezik. A programban érintett többi iskolánál már az idén szeptemberre szeretnék lezárni a kivásárlásokat.

Hegmanné Nemes Sára úgy vélte: a kormányzat beavatkozása után önkormányzati kézben tovább működő intézmények üzemeltetési költsége 30-50 százalékkal csökkenhet. Elmondta azt is, a sportlétesítmények ppp-szerződéseinek együttes értéke mintegy 50-100 milliárd forint. A megvizsgált projekt többségét jogi úton már nem lehet megtámadni, mert lejárt az erre rendelkezésre álló egyéves türelmi idő. Ez azonban nem változtat azon, hogy a szakértők számos szerződés esetében tapasztaltak feltűnő értékaránytalanságra utaló jeleket.

Az államtitkár közölte: a ppp-szerződéseket az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is vizsgálja. A minisztérium a számvevőkkel is egyeztet az esetleges jogi lépésekről. Még akkor is, ha a koncessziós fejlesztések miatt eddig csak egyetlen feljelentés történt. Hódmezővásárhely önkormányzata maga mondta fel a szerződést a korábban kiválasztott vállalkozóval, és tett feljelentést.

Hozzátette: a sportlétesítmények kivásárlásánál érintett befektetők számíthatnak jogos követeléseik kifizetésére. De csak arra.

A kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott az is: a kormány 50 milliárd forint kerettel Önerő Alapot hív életre az uniós beruházások önkormányzati, intézményi tőkehányadának biztosítására. A vállalkozások számára ugyanakkor harmincszázalékos előleg előfinanszírozási lehetőséget biztosítanának.

Ezen kívül a kormányszóvivő bejelentette: a kormány megalakítja a Nemzeti Fejlesztéspolitikai Kabinetet. A testületet Orbán Viktor miniszterelnök irányítja majd. Tagjai sorában lesz a fejlesztési és a nemzetgazdasági tárca, illetve a miniszterelnökségi államtitkárság vezetője.

Az M6-os autópálya átadásakor. A valóban drága projektek nem kerültek be a mostani körbe
Az M6-os autópálya átadásakor. A valóban drága projektek nem kerültek be a mostani körbe FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.