Törleszt a Dubai World

Dubaj kormánya kisegíti a tavaly a fizetésképtelenség szélére sodródott és adósságátütemezést kérő Dubai World holdingot. Az állami tulajdonú társaság adósságainak rendezéséhez emírség 9,5 milliárd dollárral járul hozzá.

A Burj al Arab, Dubaj  gazdagságának egyik jelképe
Fireworks near Burj Al Arab light up the sky during New Year celebrations in Dubai January 1, 2010. REUTERS/Mosab Omar (UNITED ARAB EMIRATES - Tags: SOCIETY)

A hitelezőknek nyolc évet kell várniuk arra, hogy az utolsó törlesztőrészletet is kezükhöz kapják.A most bejelentett összeggel gyakorlatilag megduplázódik, 20 milliárd dollárra nő a Dubai World rendelkezésére bocsátott állami támogatás, amely arra szolgál, hogy a tavaly novemberben 2010 májusáig egyoldalú hiteltörlesztési moratóriumot hirdető ingatlanfejlesztő társaság végre megkezdhesse tartozásainak rendezését.

De nem csak a Dubai World tartozásai aggaszthatják a héttagú Egyesült Arab Emirátusok második legnagyobb tagjának vezetőit. A Nemzetközi Valutaalap az ország kötelezettségeit 109,3 milliárd dollárra teszi, ebből az állami tulajdonú társaságok 80 milliárd dollárral részesülnek - írja a Bloomberg. A gigantikus nagyságúra duzzadt adósságállományért a válság közepette felére zuhanó dubaji ingatlanárak a felelősek, noha kétségtelen, hogy ebben a megalomán, irdatlan költségvetésű fejlesztési tervek is komoly szerepet játszottak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.