Torinóban marad a Fiat

A Fiat megtartja torinói központját - jelentette ki Sergio Marchionne vezérigazgató kedden az olasz képviselőházban tartott meghallgatásán.

"A konszern szíve Olaszországban marad, de több székhelye is lesz. Nem tagadjuk meg olaszországi gyökereinket, sőt azáltal védjük meg, hogy jövőt biztosítunk múltunknak" - mondta a vezérigazgató.

Sergio Marchionne megerősítette azt is, hogy cége 20 milliárd eurót szán olaszországi termelőkapacitásai modernizálására fordítani. Ebből 16 milliárd euró jut majd az autóipari tevékenységi körre, a fennmaradó összeg pedig az Iveco és CNH Global márkákat magában foglaló Fiat Industrial haszongépjármű, mezőgazdasági- és építőipari gépgyártó vállalat erősítését szolgálja majd.

A vezérigazgató tervei szerint a Fiat 2014-re a tavalyinak duplájára, 64 milliárd euróra növeli értékesítési árbevételét. "A Chrysler fogalmával együtt ez 100 milliárd euró lehet" - hangsúlyozta Marchionne.

Az olaszországi autógyártó kapacitást évi 1,4 millióra tervezi növelni a Fiat, amely tavaly mindössze 651 ezer autót gyártott Olaszországban. A konszern vezére bejelentette, hogy amennyiben sikerül az olaszországi termelőkapacitás kihasználtságát a jelenlegi 40 százalékról 80 százalékra emelni, akkor készek a béreket is a németországi szintre emelni.

Sergio Marchionne alig tíz napja játszotta ki a "kivándorlási kártyát" a nyilvánosság előtt. A Chrysler autógyárral való fúziót követően két-három éven belül a Fiat feladhatja torinói központját - figyelmeztetett akkor. Kijelentését nagy felzúdulással fogadta a közvélemény, mivel a szakszervezetek nem sokkal korábban tettek komoly engedményeket a vezérigazgatónak az új kollektív szerződés kialkudásakor, éppen az olaszországi munkahelyek megtartása érdekében.

A Fiat 2009-ben lépett be a Chrysler részvényesei körébe és jelenleg 25 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az amerikai autógyártó konszernben, amelyet az idei év végéig 51 százalékra kíván növelni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.