Töretlen a dollár népszerűsége

Egy év leforgása alatt – átszámítva - 1400 milliárd dollárral nőttek a globális valutatartalékok, melyek összege így elérte a 9694 milliárdot – tette közzé legfrissebb, az idei első negyedév adatait tartalmazó mérlegét a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A számok alakulását böngészve egyértelműen megállapítható, a dollárnak egyelőre nincsen reális alternatívája, a világ vezető valutájának trónja  megingathatatlannak látszik, bármit is mondjanak a jüannak és az eurónak nagyobb szerepet szánó szakértők.

Igaz ez akkor is, ha a dollár részaránya az előző negyedévihez képest minimálisan, egy százalékkal 33 százalékra módosult, s most 3219 milliárdnyi zöldhasú pihen az állami széfekben.

A második helyen toronymagasan az euró áll, 1409 milliárd dollárnyi mennyiségével a teljes tartalék 14,5 százalékát adva. A dobogó harmadik fokán az angol fontot találjunk, ebből 218 milliárd dollárnyi a készlet, őt a japán jen követi 201 milliárddal.

A svájci frankból három hónap alatt 250 milliárd dollárnyit táraztak be az országok, 5649 milliárd dollárosra hizlalva készleteiket.

Az összesítés szerint a valutatartalékok negyedévről negyedévre 300-500 milliárd dolláros tempóban növekednek, jelezve, hogy az egyes országok próbálják visszapótolni a válság időszakában elköltött milliárdokat. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.