Törést hozhat a válságkezelés Európa és az Egyesült Államok között

A nemzetközi gazdasági válság megfékezésére globális gazdaságösztönző lépéseket szorgalmaz az Egyesült Államok, és ez törést okozhat Amerika és Európa között, amely inkább a pénzügyi újraszabályozásra törekszik - írta a The Wall Street Journal hétfőn.

Barack Obama amerikai elnök összehangolt nemzetközi cselekvési terv elfogadását fogja sürgetni a legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságok, a Húszak (G20) csoportjának áprilisi csúcstalálkozóján Londonban. Franciaország, Németország és több más európai gazdaság ezzel szemben arra törekszik, hogy az április 2-i angliai tanácskozáson a figyelem a pénzügyi piacok szabályozásának újraírására irányuljon. Az európai partnerek szerint a pénzügyi válság fő oka a laza szabályozás volt, és ezért az a fő törekvésük, hogy szigorítsák a fedezeti alapok és a befektetési alapok feletti ellenőrzést.

A vezető amerikai üzleti napilap szerint a G20-találkozó tétje nagy: mindenki összehangolt cselekvést vár a vezető gazdaságok irányítóitól. Minden fél a nézeteltérések elsimítására törekszik, a kudarc ugyanis csak tovább súlyosbítana a piacok helyzetén.
Kína és több más, jelentős ösztönző programokat hirdetett ország támogatását maga mögött tudva, az Egyesült Államok azt az álláspontot fogja képviselni, hogy további kormányzati kiadásokra lesz szükség a válság mélységének és tartósságának csökkentéséhez.

A The Wall Street Journal úgy értesült: az amerikai kormány tisztviselői haladást értek el abban, hogy meggyőzzék a másként gondolkodói európai kormányokat, az ösztönzés legyen az első számú megoldandó kérdés. Mint a lap megjegyezte, a londoni csúcstalálkozó fő témái közé fog tartozni a protekcionizmus elleni küzdelem is, ezen a téren azonban még senki nem állt elő érdemi javaslattal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.