Töredékét kapják vissza pénzüknek Madoff károsultjai

Megelőzve a New York-i bírósági procedúrát, a PricewaterhouseCoopers (PwC) vállalta, hogy 55 millió dollárt fizet annak érdekében, hogy a hatóságok lezártnak tekintsék szerepét a Madoff-botrányban. A neves könyvvizsgálót többen is perelték, mondván, hanyagul jártak el, amikor a Madoff-birodalom könyveit hitelesítették.

Bernard Madoff vállalata a világ legnagyobb csalását követte el
Bernard Madoff vállalata a világ legnagyobb csalását követte el
Brendan McDermid / Reuters

A hét éve zajló eljárásban más tanácsadó cégeket is a vádlottak padjára citáltak, összesen mintegy 235 millió dollárnyi követeléssel. A Citco Group például tavaly augusztusban 125 millió dollárt fizetett a panaszosoknak. Korábban Bernard Madoff számlavezetője, a JPMorgan Chase kétmilliárd dollárt fizetett a bankfelügyeletnek, elismerve a felelősséget, hogy a pénzmozgások alapján nem vette észre a figyelmeztető jeleket, amelyek Madoff „Ponzi-séma” szerinti tranzakcióira utaltak. (Egy 1918-as piramisjáték kitalálója, Charles Ponzi nyomán így hívják a piramisjáték klasszikus módszerét.)

A világ legnagyobb pénzügyi csalója címre érdemes vállalkozás 23 milliárd dollár tőkével, az elvárt hozammal együtt mintegy 65 milliárd dollárral maradt adósa a benne bízó befektetőknek, akik számára alamizsna az összesen 1,42 milliárd dollár, amelyet tavaly novemberben ítélt meg a befolyt kártérítésekből az amerikai igazságszolgáltatás. 2015 közepéig egyébként a felszámoló, Rving Picard 11 milliárd dollárt talált meg összesen az összeomlott vállalkozás hagyatékában, ám ennek elosztását a károsultak között jogi bonyodalmak akadályozzák. Az ügy kapcsán 2008 decembere óta mintegy ezer tagra nőtt a kártérítésért harcoló pertársaság mérete, 120 országból 51 700 követelés érkezett az amerikai igazságszolgáltatáshoz.

Kis klubokban gyűjtötte a pénzt

Madoff először kis helyi vállalkozásoktól, klubokban, jótékonysági eseményeken gyűjtögette az aprópénzt. Már 1992-ben felfigyelt az amerikai értékpapír-felügyelet (SEC) Madoff egyik cégére, az Avellino & Bienesre, a társaságot piramisjáték gyanúja miatt bezáratták. Később a SEC többször vizsgálta Madoff cégét, de csak 2005-ben állapítottak meg szabálysértést. A nagy balhé 2007-ben tört ki, amikor nem tudták kifizetni a befektetőket. Madoffot 2009-ben 150 év börtönbüntetésre ítélték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.