Tömeges hitelszerződés-bontásra készülnek a bankok

Példátlan nagyságrendű hitelszerződés bontásra készülnek a bankok. Az adósok sem tétlenek, egyre többen adják feketemunkára a fejüket, hogy megmeneküljenek milliós hátralékaik további törlesztése alól.

A Magyar Nemzet információi szerint két bank összesen tízezer hitelszerződés egyidejű felmondását készítette elő a napokban, a végrehajtások előkészületeivel így akkor végezhetnek, amikor lejár a kilakoltatási moratórium. A napilap "piaci körökből származó értesülésekre" hivatkozva azt írta: a két pénzintézet a Raiffeisen és az Erste lehet.

A Magyar Nemzetnek azt nem sikerült kideríteni, hogy a szerződések között milyen arányban vannak lakáshitelek. Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelintézet elnöke a lapnak azt mondta, még nem volt példa arra, hogy ezres nagyságrendben mondtak volna fel lakáshiteleket a bankok. Vélhetően főleg áruhitelekről van szó, ezeket a pénzintézetek már korábban is nagyobb csomagokban adták tovább követeléskezelő cégeknek.

Állítólag a reménytelen helyzetbe került adósok is készülnek a kilakoltatási moratórium végére. Akiknek van munkája, azok közül egyre többen jelentkeznek ki a munkahelyükről, hogy feketén dolgozzanak tovább. Teszik ezt azért, mert így majd nem tudják levonni a törlesztőrészleteket a fizetésükből, mert sokaknak a hitel fedezetéül szolgáló ingatlan értékét már meghaladja az adóság, így az árverezés után is milliós tartozás maradhat, amit tovább kellene fizetni.

A bankoknak nem is kell megvárniuk, hogy április közepén lejárjon a végrehajtási és a kilakoltatási moratórium, mert ez a tilalom a bírósági végrehajtásokra nem vonatkozik - tájékoztatott Barabás Gyula.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.