Tömeges elbocsátások a szlovák állami szférában

Az új kormány költségcsökkentési intézkedései nyomán jövőre mintegy 20 ezer hivatalnok - az állami alkalmazottak közel 10 százaléka - veszíti el állását Szlovákiában.

A lap értesülései szerint Miklos levélben már közölte a minisztériumokkal és az állami hivatalokkal, hogy a jövő évben 10 százalékkal alacsonyabb összeget kapnak a bérekre, mint az idén. Az érintettek a helyzetet elbocsátásokkal kívánják megoldani. Ez lényegében azt jelenti, hogy a mintegy 230 ezer állami hivatalnokból több mint 20 ezerre elbocsátás vár.

A lépés része annak az intézkedéscsomagnak, amellyel Ivan Miklos pénzügyminiszter szeretné egészségesebbé tenni a szlovák gazdaságot - írj a Pravda című független pozsonyi napilap csütörtökön.

Az állam közvetlen hatáskörébe mintegy 140 ezer hivatalnok tartozik. A többiek a helyi önkormányzatoknál dolgoznak. A szlovák közszférában jövőre általános bércsökkentés, illetve bérbefagyasztás várható. A mintegy 130 ezer tanár bére viszont a tervek szerint nem csökken.

A Pénzügyminisztérium tervei szerint ezekkel az intézkedésekkel jövőre mintegy 300 millió eurót spórolhatnak meg. További 80 millió eurót attól a miniszteri döntéstől remélnek, mely szerint az állami hivataloknak tíz százalékkal csökkenteniük kell jövőre anyagi kiadásaikat.

Szakértői becslések szerint a 20 ezer hivatalnok elbocsátása nagyjából egy százalékkal növelné a jelenleg majdnem 15 százalékos munkanélküliségi rátát. A végkielégítésekre ugyanakkor az államnak mintegy 100 millió eurót kell fordítania. A távozó hivatalnokoknak az érvényben lévő szabályok szerint öt havi fizetésükre tarthatnak igényt. Az állami hivatalnokok átlagfizetése havi 950 euró.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.