Tömegek vágynak németországi munkára

Szakácsokat, ápolókat, kőműveseket, elektrotechnikusokat, szobafestőket, hegesztőket, esztergályosokat, mészárosokat és pékeket is toboroznak Németországba, egy éves munkavállalásra. Sok az érdeklődő, de a nyelvtudás hiánya gyakran meghiúsítja a sikeres kiközvetítést.

Vendéglátóipari, egészségügyi, mezőgazdasági és más területeken dolgozó szakembereket toboroz július 29-e óta a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) egyéves németországi munkavállalásra. Mint azt Lengyelné Varga Nóra, az FSZH EU-integrációs osztályának vezetője elmondta, már az első napokban nagy érdeklődést tapasztaltak.

Az FSZH a munkaközvetítést a Német Szövetségi Munkaügyi Szervezet bonni központjával együttműködésben végzi egy 1990-ben kötött kétoldalú államközi egyezmény keretében. Az egyezmény azért kulcsfontosságú, mert Németország még nem nyitotta meg teljesen munkapiacát az újonnan csatlakozott kelet-európai EU-tagok állampolgárai előtt. A pályázók egy évre kapnak munkavállalási engedélyt, ugyanakkor ha valaki már egyéves munkaviszonnyal rendelkezik, a továbbiakban szabadon vállalhat munkát Németországban - magyarázta Lengyelné Varga Nóra.

A toborzás keretében szakácsokat, felszolgálókat, szállodai szakembereket, gyorsétkeztetési eladókat, mezőgazdászokat, kertészeket, mezőgazdasági gépszerelőket, betegápolókat, kőműveseket, elektrotechnikusokat, szobafestőket, lakatosokat, hegesztőket, esztergályosokat, henteseket, mészárosokat és pékeket keresnek. A pályázónak 18 és 40 év között kell lennie, szakképesítéssel és/vagy legalább kétéves szakmai gyakorlattal, valamint német nyelvtudással kell rendelkeznie. Az érdeklődők a területileg illetékes munkaügyi központban jelentkezhetnek október 1-jéig, a toborzásra október 6-7-én kerül sor.

Somlyay Beáta, az FSZH Nemzetközi és Migrációs Főosztályának külföldi munkavállalási tanácsadója elmondta: tapasztalataik szerint a külföldi munkavállalás iránt egyre nagyobb az érdeklődés. A legfontosabb motiváció a magasabb jövedelem (a német cégek ugyanannyit fizetnek a vendégmunkásoknak, mint a hazai munkavállalóknak, így is védve a munkaerő-piacot), emellett a nyelvtanulás és a szakmai tapasztalatszerzés is vonzó a magyar munkavállalók szemében - tette hozzá.

Somlyay Beáta elmondta, hogy a jól felkészült magyar szakemberek sikeres közvetítését sok esetben a német nyelvtudás hiánya hiúsítja meg. Az FSZH évente kétszer - tavasszal és ősszel - végez toborzást németországi munkavállalásra, a legutóbbi, tavaszi fordulón 100-120 ember kiközvetítése indult el (a konkrét munkahely megtalálása akár egy évet is igénybe vehet).

A legtöbb munkavállalót Bajorországba, Baden-Württembergbe és Észak-Rajna-Vesztfáliába közvetítik - mondta Somlyay Beáta, aki rámutatott arra is, hogy rendszeres munkaerő-toborzást csak németországi álláshelyekre tartanak - Angliába, Írországba is sokan mennek, de a fogadókészség ezekben az országokban már egyre csökken - tette hozzá.

Szakács szakmunkástanulók versenye. A magyar vagy a német munkaerő piac a cél?
Szakmunkástanulók versenye szakmunkás tanuló szakma, szakács
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.