Töltik a stratégiai gázkészleteket

A stratégiai gáztárolással foglalkozó szakszövetség 105 millió euró - több mint 30 milliárd forint - hitelt vesz fel azért, hogy a miniszteri rendeletnek megfelelően 300 millió köbméter gázt vásároljon az állami MVM-től. Az összeg magasabb ugyanennyi gáz piaci áránál.

Megkezdte a miniszter által elrendelt 300 millió köbméter biztonsági földgázkészlet felhalmozását a Magyar Szénhidrogén-Készletező Szövetség (MSZKSZ) - derül ki az energiacégek tulajdonolta, de erős állami irányítás alatt álló szervezet mai közleményéből. Kérdésünkre a szövetségnél közölték, hogy a gázt az MVM-től vásárolják. Noha a vételárat nem jelölték meg, a mai közgyűlésre készült, birtokunkba került előterjesztés szerint ehhez 105 millió euró hitelfelvételre kértek engedélyt a tulajdonosoktól. Ha ezt teljes egészében kifizetnék a gázra, számításunk szerint köbméterenként mintegy 105 forintot fizetnének érte. Ez több mint tizedével meghaladja a jelenlegi piaci árakat. A lépések nyomán viszont 600 millióról 900 millió köbméter fölé nő a hazai stratégiai gázkészletek szintje, amit az Orbán-kormány csökkentett le a rendszert bevezető Gyurcsány-kormány által eredetileg előírt 1,2 milliárd köbméterről. Noha a miniszteri rendelet a stratégiai készletek tárolására nyomatékosan az MSZKSZ figyelmébe ajánlja az MVM tulajdonában lévő hajdúszoboszlói tárolót, az MSZKSZ az eddig is e célra használt, saját 49 százalékos és az állami MFB 51 százalékos tulajdonában lévő algyői stratégiai tárolót jelölte ki a feladatra.

Az MSZKSZ szavai illetve előterjesztése szerint a szakminiszter gázzal kapcsolatos döntése nyomán saját hatáskörben további két napnyi olajtartaléknak megfelelő benzint és gázolajat is vásárolnak, amire pályázatot írtak ki. Ehhez anyagaik szerint 45 millió euró hitelt kértek. Az előírások alapján az MSZKSZ-nek annyi biztonsági olajkészletet kell tartania, ami 90 napnyi fogyasztásnak felel meg. A miniszteri döntésből levezetett olajtermékvásárlást szakértők azért tartják mégis furának, mert az olajtartalékok szintje most is eléri a 105 napot. A gáz és az olajtermékek beszerzése érdekében az MSZKSZ jelenlegi 340 millió eurós hitelkeretét 415 milliósra növelné. Korábbi tájékoztatásuk szerint hitelezőik az EBRD, az ING, az OTP, az MKB és a Raiffeisen.

Pénzügyi mérlege szerint a szövetség tavaly a 2012-es duplájára rúgó, 50 milliárdos nyereséget ért el, amit nonprofit szervezet lévén tartalékba helyez. Anyagaikból az is kiderül, hogy a most is hatályos törvénybe foglalt július elsejéről jövő év január elsejére csúszik az üzemanyagok jelölésének bevezetése. Mint arról korábban beszámoltunk, a szakma szerint felesleges üzemanyagjelölésre - ami mellett a Fidesz rendületlenül kiáll - az MSZKSZ-től a Simicska Lajoshoz és Nyerges Zsolthoz köthető Remeczki Ferenc cége kapott megbízást. Az EU-ban viszont - a bizottság és több tagállam aggályai folytán - a bevezetés engedélyezése megrekedt. Információink szerint ezügyben a kormánynak kell újabb döntést hoznia. A jelölési rendszer évi több tízmilliárdos költsége miatt az MSZKSZ korábbi tervei szerint közel egy forinttal emelkedett volna az üzemanyagok literenkénti díja. Ez most július 1-vel értelemszerűen elmarad.

A szervezet a jelöléssel kapcsolatban 23 millió, az algyői gáztároló 21 százalékának megvásárlására kapcsán 67 millió forint szakértői díjat fizetett ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.