Tőkeemelésre készül az FHB

Az alaptőke felemelésére kap felhatalmazást az FHB Jelzálogbank igazgatósága, ha az erre vonatkozó javaslatot a részvényesek az április 21-re összehívott közgyűlésen támogatják.

 A közgyűlés új napirendi pontját a társaság hétfőn tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az új napirend nincs közvetlen összefüggésben azzal, hogy az FHB leszállítja az alaptőkéjét a 2009-ben történt állami tőleemelés kapcsán kibocsátott részvények visszavásárlásával - közölte Kappéter Béla, az FHB kommunikációs vezetője.

Hozzátette: a felhatalmazás lehetőséget ad az igazgatóságnak arra, hogy kedvező piaci feltételek esetén részvényt bocsásson ki. A szóvivő arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a visszavásárlási tranzakció lezárult-e.
Az állam 2009-ben hajtott végre névértéken 4,615 milliárd, árfolyamértéken 30 milliárd forintos tőkeemelést az FHB-ban, amit a részvényesek a bank tavaly áprilisi közgyűlésén hagytak jóvá. Az állami szerepvállalás a válság közepette egyfajta bizalomerősítő lépés volt, azt a célt szolgálta, hogy a bank ne kerüljön versenyhátrányba a magyar piacon.

A jegyzett tőke a tőkeemelés révén 4,615 milliárd forinttal, 11,215 milliárd forintra nőtt, a névérték és a kibocsátási érték különbsége - mintegy 25,385 milliárd forint - a tőketartalékba került. Az állam tulajdoni hányada a tőkeemelés révén 4,11-ről 43,57 százalékra emelkedett. Az FHB papírjai a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A hétfői kereskedést a papír a pénteki záróárral megegyezően, 1.512 forinton nyitotta. Az elmúlt 52 hétben a részvény legalacsonyabb árfolyama 501 forint, a legmagasabb 1.550 forint volt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.