Tőkeemelés a Facebooknál

Félmilliárd dollár értékben hajtott végre tőkeemelést a Goldman Sachs bankóriás és az orosz hátterű Digital Sky Technologies a világ legnagyobb közösségi portálját üzemeltető cégben, a Facebookban.

A friss forrást a szolgáltatások bővítésére és mindenekelőtt fejlesztésekre szánják, azaz a Facebooknak bőven lesz pénze a legkreatívabb szakemberek felvételére illetve elcsábítására. A Facebook értékét 42 milliárd dollárra becsülték az év végén, ám a mostani üzlettel 50 milliárdra taksálják Mark Zuckerberg óriásvállalatát.

A félmilliárd dollárból 450 milliót a Goldman Sachs adott, míg a Digital 50 milliót dobott be most a közösbe azzal a kikötéssel, hogy 75 milliónyi részesedést később átvehet a Wall Street-i befektetési banktól. Az oroszok korábban félmilliárd dollárért vásárolták be magukat a Facebookba, befektetésük azóta ötszörösét éri.

A Facebook a magántőke-piacról szerzi be a terjeszkedéshez szükséges összegeket, a cég alapítói továbbra sem gondolkoznak abban, hogy nyilvános részvénykibocsátással a tőzsdéről vonjanak be forrásokat. Ami a Facebook értékét illeti, a cég a mostani ügylet révén olyan ászokat utasított maga mögé, mint a Yahoo, az Ebay és Time Warner.

Mark Zuckerberg sem járt rosszul: egy év alatt megduplázta magánvagyonát, amit a Forbes magazin 2010-es listája összeállításakor még „csak" 6,9 milliárdra taksált. Most már a 14 milliárd környékén jár a Time magazin által az Év emberének választott Zuckerberg, aki ezzel szorosan feljött a Google alapítókhoz, azaz Larry Page-hez and Sergey Brinhez.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.