Tőkét emel Járai biztosítója

A válság miatt újra kellett hangolnia terveit a CIG-csoportnak. A bedőlt Lehman Brothers helyett új befektetőt kereső életbiztosító tőzsdei bevezetése akár két évet is csúszhat, míg a vagyonbiztosító indulását bizonytalan időre elhalasztották a tulajdonosok. Overdose így egy idei az első és egyetlen ügyfele lesz a cégnek.

A CIG Közép-európai Biztosító Zrt. egymilliárd tizenkétmillió forint értékben új, hétéves lejáratú kamatozó részvényt bocsátott ki, a papírokat a társaság jelenlegi tulajdonosai jegyezhetik le - mondta sajtótájékoztatóján Járai Zsigmond, a biztosító felügyelőbizottságának elnöke. A tulajdonosok a futamidő végén dönthetnek: a részvényeket a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett törzsrészvényekké alakítják, vagy visszaváltják a papírokat és megkapják azok kamatokkal növelt ellenértékét.

A CIG ugyanis továbbra sem tett le arról, hogy részvényeit bevezesse a BÉT-re, a jelenlegi gazdasági környezet miatt azonban erre valószínűleg később kerül sor. - Az életbiztosító eredetileg 2010 második felében jelent volna meg a pesti parketten, ám ez most nem tűnik reálisnak, legkésőbb 2012 végéig azonban szeretnénk bevezetni a papírokat - mondta lapunknak Missura Gábor, a CIG kommunikációs igazgatója.

A tőkeemelés mellett a CIG új befektető bevonására is készül. A csoport terjeszkedését eredetileg részben a Lehman Brothersre támaszkodva képzelte el, az amerikai befektetési bank tavaly szeptemberi bedőlése miatt azonban új befektető után kellett nézni. A CIG most egy európai bankkal és egy magyar kockázati tőkebefektetővel tárgyal. A tervek szerint a pénzintézettel június, de legkésőbb augusztus végéig lezárulhatnak az egyeztetések egy 30 millió eurós tőkeemelésről, a kockázati tőkebefektetővel pedig ezután, részben a pénzintézettel születő megállapodástól függően tárgyalnak tovább - tette hozzá Missura. A Lehman Brothersnek korábban hat százalékos részesedés volt a CIG-ben, ám a tavaly év végi 800 millió forintos tőkeemelés után ez öt százalék körüli szintre csökkent, a mostani egymilliárdos ügylet után pedig még tovább zsugorodik.

A válság keresztülhúzta a CIG egyéb terveit is. Idén év elején kellett volna elrajtolnia a vagyonbiztosításokkal foglalkozó CIG Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nek. A társaság már megkapta a szükséges engedélyeket és egy ideig úgy tűnt, meg is kezdheti működését, a tulajdonosok azonban végül úgy döntöttek, a piaci feltételek most nem alkalmas az induláshoz.

A biztosítót ezért bizonytalan időre, valószínűleg néhány évre lefagyasztják. A társaságnak egyébként ettől függetlenül van egy ügyfele: Overdose, a magyar csodaló vagyonbiztosítását a CIG Első Magyar Általános Biztosítónál kötötték, a CIG-csoport és az istálló közötti együttműködési megállapodás részeként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.